Hallituspuolue kokoomusta edustava kansanedustaja Juhana Vartiainen ihmettelee Suomen turvapaikka- ja oleskelulupakäytäntöjä. Hänen mielestään työpaikan saaneen, sopeutumishaluisen turvapaikanhakijan karkottaminen ei käy järkeen etenkään, kun kyse on lapsiperheestä.

Vartiaisen kannanotto liittyy Kyyjärven tapahtumiin. Kaksilapsisen afgaaniperheen pakkopalautus sai perheen äidin pakenemaan vauvoineen tuntemattomaan paikkaan, Ilta-Sanomat kertoi tiistaina. Perheen isä haettiin työpaikaltaan paikalliselta betonielementtitehtaalta ja 2-vuotias lapsi päiväkodista.

– Onko tämä tarpeen/oikein? Äiti&vauva pakenivat pakkopalautusta Kyyjärvellä, isä vietiin töistä, lapsi päiväkodista, Vartiainen ihmettelee Twitterissä.

Hänen hämmästyksensä kohdistuu etenkin siihen, että perheen isällä oli työpaikka ja työperäistä oleskelulupaa oli haettu. Tästä kertoi palautukseen pettynyt Kyyjärven kunnanjohtaja Eero Ylitalo Ilta-Sanomissa.

– Isällä oli näköpiirissä jo vakituinen työpaikka, ja hänelle oli haettu työperäistä oleskelulupaa. Toiveissa oli, että työpaikka voisi nopeuttaa asian käsittelyä. Mutta näinkö tämä nyt meneekin, Ylitalo suree Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Tämäkin perhe olisi halunnut olla osa Suomen nousevaa kansantaloutta.

Juhana Vartiaiselta kysytään Twitterissä, onko se riittävä peruste maassa oleskelulle, että työperäisen oleskeluluvan hakemus on vetämässä, jos turvapaikkahakemus on hylätty.

– Minusta voisi olla, Vartiainen vastaa.

– Minusta pitäisi aina tulla myönteinen päätös [oleskeluluvasta] jos lakien ja työehtosopimusten mukainen työsuhde tai sitova työtarjous on olemassa, hän jatkaa toisaalla keskustelussa.

Vartiainen korostaa Uudelle Suomelle, ettei hän tunne tapauksen yksityiskohtia. Silti se herättää hänen mukaansa kysymyksen, eikö tällaisessa tapauksessa työperusteisen maassaolon helpottaminen olisi parempi vaihtoehto kuin nykyinen malli – lapsiperheen pakkopalautus ja halukkaan työntekijän poistaminen Suomen kansantaloudesta.

– Käykö meidän nykyjärjestelmässä niin, että tällaisia työhaluisia ja sopeutumiskykyisiä ihmisiä karkotetaan turhaan, kun he selvästikin olisivat onnellisempia täällä ja suomalaisetkin hyötyvät siitä, että tänne tulee sopivan ikäisiä [työntekijöitä], Vartiainen miettii.

– Monessa tapauksessa se lisäisi ihmiskunnan yhteistä hyvinvointia, että tällainen perhe voisi Suomeen jäädä. Ja lapsillekin tulisi paremmat mahdollisuudet.

Vartiaisen mukaan vaihdon turvapaikkaprosessista työperusteisen oleskeluluvan hakemiseen pitäisi ”normitasolla” onnistua, mutta käytännön soveltamisesta hän ei tiedä. Hän katsoo joka tapauksessa, että kielteisen turvapaikkapäätöksen vuoksi tehtävää karkotusta ei tulisi panna toimeen ennen kuin viranomaisille jätetty, perusteltu työperusteinen oleskelulupahakemus on käsitelty.

Hän huomauttaa tosin, että hallinto ja virkamieskoneisto on tällä hetkellä uudessa tilanteessa, eivätkä kaikki ratkaisut voi olla täydellisiä.

Sitten on vielä se kysymys, että vaikka isällä olisi töitä, niin riittääkö se perheen maahan jäämiseen? Esimerkiksi perheenyhdistämisissä käytetään niin sanottuja tulorajoja.

– Mieluiten tietysti molemmilla töitä, Vartiainen myöntää.

Vartiaisen mukaan tapaus on osoitus siitä, että kokoomuksen ajamalle työvoiman saatavuusharkinnasta luopumiselle olisi tarvetta.