Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) vaatii muutosta kirkkoon kuuluvien lasten opetukseen. Alanko-Kahluodon mielestä kirkkoon kuuluvien lasten pitäisi voida valita uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen väliltä.

”Lasten oikeuksien toteutumisessa on selkeä epäkohta uskonnon opetuksessa. Lain mukaan jokaisen evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvan oppilaan täytyy osallistua koulun uskonnon tunneille. Uskonnottomat taikka muihin uskontoihin kuuluvat oppilaat saavat valita uskonnon ja elämänkatsomustiedon tuntien väliltä. Evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvalla oppilaalla ei ole tällaista oikeutta”, Alanko-Kahiluoto sanoo tiedotteessaan.

LUE MYÖS:

”Kirkkoon kuuluva lapsi tai nuori saa valita elämänkatsomustiedon ainoastaan silloin, jos hän eroaa kirkosta. Mikäli alaikäinen haluaa erota kirkosta, hän tarvitsee siihen vanhempiensa luvan. Tämä aiheuttaa tilanteen, ettei alaikäisellä ole todellista mahdollisuutta valita, opiskeleeko hän uskontoa vai elämänkatsomustietoa”, hän jatkaa.

”Pakko osallistua peruskoulussa ja lukiossa uskonnon opetukseen loukkaa uskonnonvapautta, koska kirkkoon kuuluva peruskoululainen tai lukiolainen ei voi osallistua elämänkatsomustiedon tunneille niin halutessaan”, Alanko-Kahiluoto sanoo opetusministeri Li Anderssonille (vas) jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

Opetusministeri Andersson on jo kertonut kannattavansa muutosta ja luvannut ryhtyä toimiin asian selvittämiseksi, Alanko-Kahiluoto toteaa kirjallisessa kysymyksessään.

”Oma näkemykseni kysymykseen on, että elämänkatsomustieto voisi olla valinnainen kaikille. Muutos lisäisi lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta”, opetusministeri Andersson on todennut Twitterissä.

LUE MYÖS: