Keskustalainen kansanedustaja Mikko Kärnä puuttuu blogissaan kolumnisti Tuomas Enbusken viimeisimpään kirjoitukseen. Kärnä huomauttaa, että Enbuske siteeraa väärin tutkimusta älykkäiden ihmisten muuttoliikkeestä kaupunkeihin.

Enbuske kysyy bloginsa otsikossa, ”miksi maalaiset ovat tyhmempiä kuin kaupunkilaiset”. Hän viittaa tekstissään psykologian apulaisprofessorin Markus Jokelan tutkimukseen, jonka mukaan älykkäimmät ihmiset muuttavat maaseudulta kaupunkiin.

– Fiksut ihmiset eivät vain pysy paikoillaan maalla, vaan lähtevät sinne missä on työpaikkoja, opiskelupaikkoja ja ennen kaikkea myös muita fiksuja ihmisiä. Maaseudulla on niin vähän ihmisiä, että älykkään on hankala löytää sieltä vertaistaan seuraa, Enbuske kirjoittaa tutkimuksesta.

Enbuske huomioi lisäksi, että ”kaikkein älykkäimpiä olivat maaseudulla syntyneet mutta kaupunkien keskustoihin muuttaneet”. Hänen summauksensa mukaan ”kaupunkilaiset ovat siis fiksumpia kuin maalaiset”.

Kansanedustaja Kärnä katsoo, että Enbusken provokaatio ei pidä paikkaansa. Siteeratussa Jokelan tutkimuksessa nimittäin todetaan, että älykkäät ihmiset tuntuvat yleisesti olevan liikkuvaisia: he muuttavat muita todennäköisemmin myös suurkaupungeista ja niiden keskustasta maalle sekä esikaupunkeihin.

– Jokelan tutkimus toden totta osoittaa, että älykkäät ihmiset muuttavat maaseudulta kaupunkiin, mutta aivan vastaavasti älykkäät ihmiset muuttavat myös kaupungista maaseudulle. Tutkimuksen tulos siis on, että älykkäät ihmiset eivät pysy paikoillaan, vaan muuttavat sinne missä haluavat elää ja työskennellä, Kärnä kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Kärnä ottaa kantaa Enbusken kolumnin väitteeseen, jonka mukaan ”haja-asutusalueilla kasvaminen leikkaa lapsen menestystä yhtä paljon kuin jos äiti joisi pullon punaviiniä jokaisena raskauspäivänään”.

– Jokelan tutkimus kuitenkin osoittaa, että tämä ei pidä paikkaansa. Kaikkein älykkäimmät kaupunkilaiset kun ovat maaseudulla syntyneitä. Vastaavasti kaikkein älykkäimmät kaupungeissa syntyneet näyttävät muuttavan maaseudulle. Mielenkiintoista, Kärnä toteaa.

Tutkija Jokela on itse todennut, että tutkimuksesta ei selviä, saako juuri älykkyys ihmiset muuttamaan.

– Pikemminkin näytti, että muuttamisen suurin taustavaikuttaja oli muuttajan sosioekonominen asema. Mitään lisätutkimuksia tai selvityksiä ei kuitenkaan tarvita sen osoittamiseen, että Tuomas Enbuske käytti kolumnissaan ”vaihtoehtoisia faktoja” ja siteerasi Jokelan tutkimuksia väärin, Kärnä kirjoittaa.