Kansanedustaja Pilvi Torsti (sd.) katsoo, että Suomen tasavallan presidentin syntyperävaatimus on vanhentunut ja se pitää poistaa perustuslaista. Torstin lakialoite on lähetekeskustelussa eduskunnan täysistunnossa ensi keskiviikkona.

Suomen perustuslain 54 §:n mukaan tasavallan presidentiksi voidaan valita ainoastaan syntyperäinen Suomen kansalainen. Syntyperäisyydellä tarkoitetaan perustuslaissa sitä, että henkilön on täytynyt syntyessään saada Suomen kansalaisuus.

– Syntyperäisyyden vaatiminen rajoittaa merkittävää osaa ei-syntyperäisiä Suomen kansalaisia asettumasta ehdolle Suomen presidentinvaaleissa. Samanlainen vaatimus ei koske esimerkiksi pääministeriä, muita ministereitä tai eduskunnan puhemiestä, Torsti sanoo tiedotteessa.

–Vaaleissa on valituksi olemisen ohella tärkeää se, kenellä on oikeus asettua ehdolle. Vaaleissa myös keskustellaan tärkeistä yhteiskunnallisista asioista ja arvoista. Nykyinen vaatimus syntyperästä suomalaisuudesta estää satojatuhansia suomalaisia asettumasta ehdolle presidentinvaaleissa, Torsti sanoo lakialoitteessaan.

Torsti huomauttaa, että Suomen oikeusjärjestelmä ei tee eroa syntyperäisten tai myöhemmin Suomen kansalaisuuden saaneiden välillä muuten kuin presidentin kohdalla. Hän muistuttaa, että syntyperäisyyttä vaadittiin Suomessa aiemmin myös ministereiltä, mutta vaatimus poistettiin jo viime vuosituhannen lopulla.

–Monissa Länsi-Euroopan demokratioissa ei vaadita presidentinvaaleissa syntyperäisyyttä, vaan kansalaisuus riittää. Syntyperäisyys vaaditaan Liettuassa, Portugalissa ja Virossa. Kaksoiskansalaisuuden omaavat henkilöt eivät kuitenkaan voi asettua esimerkiksi Latviassa ehdolle. Kreikassa syntyperäistä kansalaisuutta ei edellytetä, mutta pitää olla kreikkalaista alkuperää äitinsä tai isänsä puolelta, Torsti sanoo lakialoitteessaan.