Hallituspuolue perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan Suomen maatalouden kriisistä, jota eilen välikysymyskeskustelussa eduskunnassa käsiteltiin. Kankaanniemen mielestä EU-Suomen maa- ja elintarviketeollisuus kulkee kohti loppuaan.

Lue myös: Maanviljelijä soitti kansanedustajalle: ”Näin ei voi enää jatkua”

Kankaanniemi kertaa maanviljelijöiden ahdingon syitä ja nostaa syyttävän sormen kohti EU:ta.

– Harvat tunnustavat, että EU on suuri syyllinen Suomen maatalouden syvään ahdinkoon. EU ei salli edes meidän omilla varoillamme pelastaa viljelijöitä konkursseilta, vaan määrää tältäkin osin tiukat ehdot. Keinot ovat vähissä, Kankaanniemi tiivistää blogikommentissaan.

Kankaanniemi myös toivoo, että hallituskumppani kokoomuksen tuore puheenjohtaja Petteri Orpo on myöntyväisempi hätätoimiin kuin tämän edeltäjä Alexander Stubb.

– Hallitus valmistelee toimenpidepaketin syksyksi. Ehkäpä Orpo on valmiimpi lainoihin ja takauksiin ja muihin hätätoimiin kuin Stubb oli. Paketti on kuitenkin väliaikaisratkaisu, joka ei nosta tuottajahintoja eikä tukitasoja. Ne määräytyvät markkinoilla ja EU:n päätöksillä. Muissa EU-maissa tilanne ei ole niin kriittinen kuin meillä, hän kommentoi.

Kankaanniemi on erittäin skeptinen tulevaisuudenkin suhteen.

– EU:n maatalouspolitiikka on lyöty lukkoon tulevaan vuosikymmenen vaihteeseen asti. Poikkeuksien saaminen on käytännössä lähes mahdotonta. Synkältä näyttää. Perin synkältä, hän kirjoittaa.