Oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen ihmettelee Turun puukotusten epäiltyjen taustoista saatuja tietoja. Räsäsen mukaan tiedot osoittavat Euroopan unionin niin sanotun Dublin-menettelyn ilmeisen toimimattomuuden.

Hän viittaa tietoihin siitä, että Turun epäiltyjen joukossa olisi henkilöitä, jotka olisi rekisteröity tai jotka olisivat hakeneet aikaisemmin turvapaikkaa toisesta jäsenvaltiosta ennen Suomeen saapumista. Pääepäillyn on uutisoitu olleen viranomaisten tiedossa Saksassa, joskaan ei turvapaikanhakijana, ja toinen epäilty puolestaan oli asunut Ruotsissa ja hakenut sieltä turvapaikkaa.

Dublin-menettelyn nojalla kyseiset henkilöt olisi pitänyt saada palautettua Suomesta suhteellisen nopeasti siihen jäsenvaltioon, johon he ovat ensimmäisenä saapuneet, Räsänen huomauttaa.

– Dublin-menettely on EU:n yhteisen turvapaikkapolitiikan perusta, jonka toimimattomuuden pitäisi soittaa hälytyskelloja kaikkialla Euroopassa. Menettelyn tehokas noudattaminen nopeuttaa hakemusten käsittelyä, kun turvapaikkahakemus käsitellään vain yhdessä jäsenmaassa. Näin myös vähennetään perusteettomia turvapaikkahakemuksia, Räsänen toteaa tiedotteessaan.

Dublin-menettely perustuu EU:n asetukseen siitä, että hakemus turvapaikasta käsitellään aina vain yhdessä jäsenvaltiossa. Turvapaikkahakemusten käsittely kuuluu siten aina sille valtiolle, jossa hakijan sormenjäljet on ensimmäisenä otettu tai johon turvapaikkahakemus on ensimmäisenä jätetty.

Räsäsen mielestä EU-maat näyttävät olevat kyvyttömiä noudattamaan Dublin-menettelyä osana unionin yhteistä turvapaikkapolitiikkaa.

Lue myös:

Kansanedustajat tyrmistyivät: ”Turun puukottajan ei olisi pitänyt enää olla Suomessa”

Professorilta radikaali malli: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet suljettava keskuksiin

Suojelupoliisi vahvistaa saaneensa ”yksittäisen vihjeen” Turun epäillystä

Kansanedustaja: ”Suomessa oleskeleva jihadisti iskee Suomessa – turvapaikkaprosessia muutettava”

Outo hiljaisuus Turusta: Isis ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi – Tutkija keksii 2 syytä

Turun puukotukset: Pääepäilty vangittu – muidenkin marokkolaisten rikosnimikkeet raskaat

Tutkijat varoittavat ”lepsuilusta islamistien kanssa”: ”Kyse ei ole vain nuoren miehen kasvukipuiluun liittyvästä väkivallasta”