Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on suivaantunut turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin antamista ohjeista muun muassa leikkipuistossa käyville vanhemmille ja retkeilijöille.

Tukes neuvoo muun muassa, että lasta ei pidä nostaa kiipeilytelineeseen leikkipuistossa, jos hän ei sinne itse pääse. Lue ylitarkastajan kommentit: Viraston yleisohje aikuisille: Älä nosta lasta kiipeilytelineeseen

Kärnän mielestä tällaisesta valvontatyöstä ei ole hyötyä.

– Viranomainen muun muassa korostaa, ettei lasta saa nostaa sellaisiin leikkivälineisiin, joihin hän ei itse pääse kiipeämään ja että lasten leikkejä tulee valvoa. Retkeilijöitä ohjeistetaan, että mikäli ei osaa suunnistaa, kannattaa pysyä merkityillä reiteillä. Polttarisankareille taas annetaan vinkiksi, että oma turvallisuus on pidettävä etusijalla. Samalla Tukes pyytää kuluttajilta ilmiantoja ”vaarallisista kuluttajapalveluista”. Haluaisin todella tietää, kuinka moni kansalainen hyötyy tästä Tukesin ohjeistuksesta? Voisin nimittäin näppituntumalta väittää, että tässä virkatyössä panos-tuottosuhde on erittäin lähellä nollaa, jos ei sitten täysin nollassa, Kärnä kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Lue lisää Puheenvuorosta: Ohjaavia ja valvovia viranomaisia korvattava maalaisjärjellä

Kärnän mielestä asia korostuu nykyisessä vaikeassa taloustilanteessa.

– Hallitus on joutunut tekemään paljon kipeitä, ihmisten peruspalveluihin ja toimeentuloon kohdistuvia leikkauksia. Samaan aikaan meillä on kuitenkin varaa ylläpitää virkamiesarmadaa, jonka tehtävänä on tutkia leikkikenttien turvallisuutta, tarkastaa erilaisista palveluista laadittuja ”turvallisuusasiakirjoja” ja antaa ohjeita pääsiäiskokkaajille, miten hellapalot kyetään välttämään. Voitaisiinko tällainen valvonta lopettaa ja siirtää vapautuvat resurssit esimerkiksi sisäiseen turvallisuuteen, jonka resurssitilanne on heikko? Kärnä kysyy.

Kärnän mielestä ohjaalmista ja valvomista kyllä tarvitaan, mutta ensisijaisesta tulisi luottaa ihmisten terveeseen järkeen.

– Ydinvoimaloiden toimintaa tulee valvoa tarkasti, mutta mielestäni leikkikenttien tai vaikkapa keittiöiden työturvallisuuden valvonnasta voidaan tinkiä. Samaten kaikenlaisten turhien ohjeiden ja tiedotteiden antaminen tulisi lopettaa, Kärnä kirjoittaa.