Vapaamman alkoholipolitiikan puolestapuhujana tunnettu kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) kummastelee blogissaan valtion alkoholimyyjä Alkon ja sen puolustajien ristiriitaisia viestejä.

Alko on äskettäin useampaan otteeseen esittänyt julkisesti arvion, että viinien ja vahvojen oluiden tuominen ruokakauppaan johtaisi jopa 300:n Alko-myymälän sulkemiseen. Toisaalta Alko on kertonut avaavansa verkkokaupan, jonka kautta kaikkien suomalaisten ”on mahdollista jatkossa tilata myös ulkomailta ihan mitä tuotteita tahansa”.

Pelkonen toteaa, että keskustelu on ollut koomista seurattavaa.

– Kyvykkäät ihmiset ovat harvassa asiassa kyenneet niin täydellisiin loogisiin umpisolmuihin kuin Alkon aseman puolestapuhujat. Alkon vähittäismyyntimonopoli on perusteltu saatavuuden rajoittamisella kansanterveyssyin. ”Alko-puolue” pelottelee, että jos päivittäistavarakaupan 4,7%:n rajaa nostetaan, Alkon myymälätiheys romahtaa ja tiukan viinan saanti maaseudulla vaikeutuu (eli saatavuus rajoittuisi). Samalla Alko virittelee verkkokauppaa syksyksi, ilmeisesti saatavuutta rajoittaakseen. Ota näistä sitten selvää, Pelkonen irvailee Puheenvuoron blogissaan.

Lue myös: Alko varoittaa: ”Viinit ruokakauppoihin” veisi 85 % Alkoista

Pelkonen kuuluu kokoomuksessa ryhmittymään, joka hölläisi alkoholisääntelyä selvästi enemmän kuin hallitus todennäköisesti tulee tekemään alkoholilain kokonaisuudistuksessa. Myös kokoomus puolueena, samoin kuin toinen hallituspuolue perussuomalaiset, haluavat Pelkosen sanoin ”selvästi rohkeampia uudistuksia”. Pelkosen mielestä ”monopoli saisi jo mennä”, jotta muun muassa pienpanimoiden vahvat oluet saataisiin päivittäistavarakauppoihin.

Lue myös: Alko lupaa nettikauppaansa ”ihan mitä tuotteita tahansa, me hoidamme rahdit ja verot”