Oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen on huolissaan koulutuksen puutteesta Suomessa.

Sarkkinen pitää hätkähdyttävinä tutkimustuloksia, joiden mukaan peruskoulun jälkeinen tutkinto puuttuu 11 prosentilta vuonna 1987 syntyneistä naisilta ja 15 prosentilta miehiltä.

Luvut ovat peräisin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen aiemmin elokuussa julkaisemasta selvityksestä.

–Viimeisimmän tutkimusraportin mukaan heistä peruskoulun jälkeinen tutkinto puuttuu 11 prosentilta naisista ja 15 prosentilta miehistä. Pelkän peruskoulun varassa olevista tytöistä 61 prosenttia on ollut psykiatrisen hoidon piirissä ja pojista 44 prosenttia on saanut rikostuomion. Reilusti yli puolet koulutusta vailla olevista tarvitsee toimeentulotukea. Nämä ovat hälyttäviä lukuja. Koulutuksen puute syrjäyttää nuoret työelämästä, Sarkkinen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Lue lisää Puheenvuorosta: Sipilän innovaatiopetos

Sarkkisen mielestä koulutuksesta, tutkimuksesta ja tuotekehityksestä leikkaaminen on ”tyhmintä, mitä Suomen päättäjät voivat tehdä”.

–Leikkaukset tulevat myös vähentämään aloituspaikkoja, eli nykyistä isompi osa ikäluokasta jää ilman koulutuspaikkaa. Hallitus tekee todellisen koulutuspetoksen ja syrjäyttää nuoria yhteiskunnasta. Tutkimusten mukaan syrjäytyminen periytyy, joten näillä leikkauksilla syrjäytetään myös tulevia sukupolvia. Tämä tulee vielä kalliiksi, Sarkkinen kirjoittaa.

Hallitus päätti viime vuonna, että ”opetusta, tiedettä ja kulttuuria" sopeutetaan 178 miljoonalla eurolla jo vuonna 2016 ja jopa 541 miljoonalla eurolla vuoden 2019 tasossa eli hallituskauden lopussa.

Sarkkisen mukaan ammattikouluissa on jo nyt liian vähän lähiopetusta ja jatkossa vielä vähemmän.

Hän korostaa, että leikkaukset vaarantavat yritysten mahdollisuuksia saada ammattitaitoista työvoimaa, koska käytännön ammatillista osaamista ei voi saavuttaa vain itsenäisellä opiskelulla ja nettikursseilla.

–Rikkaiden ja yritysten veronkevennysten sekä ympäristölle haitallisten ja vanhaa säilyttävien tukien kasvattamisen sijaan haluamme laittaa rahat osaamiseen ja uuden synnyttämiseen. Sillä mitä yritys ja sen omistaja tekee matalalla veroasteella, jos sillä ei ole osaavaa työvoimaa tai sellaisia huipputuotteita, joita halutaan maailmalla ostaa?

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) toivoi keväällä, että hallituksen koulutusleikkauksia olisi harkittu uudelleen.

Lue lisää: Petteri Orpo myöntää hallituksen virheen: ”Jos kelloa voisi kääntää taaksepäin…”