– Suomen tulee seurata Itävallan esimerkkiä ja kieltää ulkomainen rahoitus Helsinkiin suunnitellulta suurmoskeijalta, esittää kansanedustaja Mika Niikko (ps.).

Perussuomalainen kansanedustaja jätti perjantaina hallitukselle kirjallisen kysymyksen moskeijoiden ja erityisesti Helsingin moskeijahankkeen rahoituksesta. Hänen mukaansa Itävalta on kieltänyt moskeijoiden ulkomaisen rahoituksen tukeakseen kotoutumista.

Helsingin moskeijahankkeen yhteydessä on puhuttu Bahrainin kuningaskunnan mahdollisesta rahoituksesta. Muslimipiireissä on ollut huolta siitä, että Bahrainin valtion rahoitus tekisi moskeijasta nimenomaan sunnalaisten paikan.

– Islamin sisällä on useita ryhmittymiä ja ainoastaan lietsomme kateutta ja vihaa niiden välille, jos sallimme suurmoskeijan yhdelle niistä. Emme voi Suomessa alkaa ruokkimaan toimintaa ja ongelmia, joita turvapaikanhakijat ovat paenneet. Tällaista palautetta päättäjät saavat myös Suomessa asuvilta islamuskoisilta, Niikko kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hän viittaa myös raportteihin Belgiasta, jossa salafistirahalla pystytettyjä moskeijoita on väitetty yhdeksi syyksi radikalisoitumiselle.

– Suurmoskeijan rakentaminen toistaisi monessa muussa Euroopan maassa nähtyä kaavaa. Brysselissä, jossa suurmoskeija avattiin jo 1978, joudutaan kamppailemaan imaamien saarnaaman vihapuheen, uskontovaikutteisten murhien ja radikalisoitumisen kanssa. Suurmoskeijat eivät näytä tukeneet kotoutumista esimerkiksi Belgiassa, Niikko kirjoittaa.

Kansanedustajan mielestä ”muslimimaiden into rahoittaa Euroopan moskeijoita yksinään todistaa, että he näkevät miljoonarahoituksen kannattavaksi tavaksi edistää intressejään”.

– Turkki hermostui, kun Itävalta kielsi moskeijoiden ulkomaisen rahoituksen. Rahoittajavaltiot, esimerkiksi Saudi-Arabia ja Iran, eivät hyväksy aitoa uskonnonvapautta ja muita länsimaisia arvoja, hän kirjoittaa.

– Näiden valtioiden rahoittama toiminta ei tukisi luottamusta ja kotoutumista.