Kansanedustaja Harri Jaskari (kok.) on huolissaan valtiovarainministeriön tänään julkistamasta ennusteesta, jonka mukaan Suomen kasvu olisi tänä vuonna 1,2 prosenttia ja seuraavina vuosina noin prosentin luokkaa. Jaskari kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, että nyt on aidosti katsottava peiliin.

Jaskarin mukaan tällaiset kasvuluvut eivät riitä mihinkään. Hän muistuttaa, että vielä muutama vuosi sitten ”perustotuus oli se, että hyvinvointiyhteiskunta säilyy ainoastaan yli kolmen prosentin vuotuisella kasvulla”.

–Maailmalla kasvu on kiihtynyt ja Suomi pystyy hädin tuskin yhden prosentin kasvuun! Surullista ja hälyttävää! Meidän on aidosti katsottava itseämme peiliin ja kysyttävä, onko nykyinen Suomi sellainen maa, jossa kasvua ja hyvinvointia kyetään tekemään? Jaskari kirjoittaa.

Jaskari kritisoi puoliväliriihen tuloksia. Hän huomauttaa, että kannustavampi yritys- ja omistajien verotus haluttiin lykätä tulevaisuuteen tai ainakin ensi syksyyn. Apteekkialan vapauttaminen jäi Jaskarin mielestä vaatimattomaksi ja ”eurooppalaisesta alkoholipolitiikasta kukaan ei uskaltanut edes hihkaista”.

–Lähes joka asiassa jytky kuitenkin pysähtyi tussahdukseksi. Esimerkiksi työmarkkinaosapuolia ei haluttu suututtaa tekemällä lainsäädännöllä nykyistä helpompi yrityskohtainen sopiminen mahdolliseksi tai luomalla vaikka lakisääteinen työaikapankki.

Riihestä odotettiin leikkauksia niihin yritystukiin, jotka on tutkimuksissa havaittu tehottomiksi. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kuitenkin totesi, että leikkauksia ei nyt tule ja asiaan palataan vasta syksyn budjettiriihessä.

–Yritystukia oli tarkoitus rukata siten, että tulevaisuutta tekeviä ja uudistavia yritystukia lisätään huomattavasti. Samalla vanhaa toimintaa turvaavia ja säilyttäviä yritystukia piti karsia. Tukia ei karsittu, mutta onneksi Tekes ja Akatemia saivat lisärahoitusta ja pääomitusta. Mutta mihin katosi päätös julkishallinnon laajasta digitalisoinnista?

Jaskari summa myös muutaman hyvän askeleen budjettiriihestä, kuten yrittäjän sairauspäivärahan omavastuuajan lyhentämisen sekä uuden konkurssilain.

–Lopuksi hallitus lupasi, että se päättää uusista kasvua ja työllisyyttä edistävistä toimista ja verotukseen liittyvistä kokonaisuuksista syksyn budjettiriihessä. Silloin voisimme aidosti lopettaa pikkupolitikoinnin ja tehdä niin reippaat uudistukset ja byrokratian purkutalkoot, että kasvu ei jää ainakaan Suomeen jäykkyyksistä ja kankeasta byrokratiasta kiinni.

Lue myös:

VM:n ennuste julki: Suomen talous kasvaa 1,2 % ja ”voi kasvaa nopeamminkin”

”2 prosentin palkankorotus” säikäytti Petteri Orpon – sanoi ”maltti” 5 kertaa 30 sekunnissa

Pikkulisä Suomen turvallisuuteen – Timo Soini: ”Ei yksin Ruotsi – Belgia, Berliini, Pariisi”

Hallitus päätti: Konkurssin tehnyt yrittäjä saa uuden alun

Hallituksen suurin päätös: Näin päivähoitomaksut muuttuvat – kuva kertoo

Yllätys budjettiriihessä: Parjattuihin yritystukiin ei tullut leikkauksia

Päivähoitomaksut poistuvat osalta kokonaan – työn perässä liikkumista helpotetaan

Varoitus Suomelle: Trump-lasku lankeaa vielä