Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) ihmettelee, kuinka erilaisissa maailmoissa ihmiset elävät Suomessa ja Helsingissä vuonna 2017.

Vartiainen kertoo itsenäisyyspäivänä julkaisemassaan blogissaan, kuinka hän oli viime perjantaina matkalla startup-tapahtuma Slushiin. Odotellessaan taksia eduskunnan Pikkuparlamentilla hän näki yrityspöhinästä kovasti poikkeavaa huumaa.

– Odottelua ryyditti kaiuttimista rätisevällä äänellä ryskyvä äärioikeistolainen ja uusnatsistinen propaganda. Muuan tällainen ryhmittymä on viime viikkoina nimenomaan perjantai-iltapäivisin pitänyt huolen siitä, että kansanedustajien pursuillessa ulos Pikkuparlamentista heitä odottaa käheä-ääninen äärinationalistinen ja suorastaan kansallissosialistinen kiihotus, Vartiainen kertoo.

– Kaiuttimet ja puhujat ovat sijoittuneet joko Pikkuparlamentin puistoon tai Paasikiven aukiolle. Juutalaisten salaliitto mainitaan, mutta myös islamin uhka, joka on 2000-luvun muukalaisvihassa tullut vanhan antisemitismin tilalle ja rinnalle. Vääränlaisista ihmisistä ”puhdistettu” kansakunta väikkyy päämääränä, vihollisena juutalaisten ja Suomen eduskunnan ajama globalismi.

Slushissa näyttäytyi toisenlainen Suomi, Vartiainen jatkaa.

– Valtava tila täynnä nuoria yrittäjiä ja maailmanparantajia. Kaikkialta maapallolta, täynnä keksimisen ja yrittämisen iloa, kansanedustaja kuvaa.

– Näin siis kaksi ihmisten todellisuutta 3 kilometrin päässä toisistaan viime perjantaina.

Toinen, uusnatsien todellisuus, huutaa kansanedustajan mukaan pelkoa ja vihaa kaikkia niitä kohtaan, jotka eivät kuulu omaan kansakuntaan. Sen sijaan Slush-nuorille ”ainoa luonteva lähtökohta on katsella koko yhteistä globaalia maailmaa omana toimintakenttänään”, Vartiainen kummastelee.

Lue myös:

Kaikkiaan 10 kiinniottoa Helsingissä: "On harmillista, että ihmisiä kiusaavia marsseja nähdään myös Suomen 100-vuotisjuhlapäivänä"

Sinnemäki hämmästyi: Poliisi valitsi äärioikeiston eikä lapset – Lastenjuhlat tarttui Aki Riihilahden tarjoukseen

Jihadismitutkijan haaste suomalaisille: "Olisi syytä muistaa marsalkka Mannerheimin sanat"