Eduskunnan talousvaliokunnan varapuheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari hämmästelee ammattiliittojen palkankorotusvaatimuksia ja ”lukittautumista” korotuksiin ainoana vaihtoehtona.

Jaskarin mukaan suomalaisten ostovoimaa voitaisiin yhtä hyvin korottaa maltillisilla veronkevennyksillä, jolloin ei vaarannettaisi suomalaisen työn pikkuhiljaa parantuvaa hintakilpailukykyä.

Ammattiliitot ovat kuitenkin sanoneet veronkevennyksille ei. Esimerkiksi julkisten alojen liitto JHL, joka vaatii useiden prosenttien palkankorotuksia syksyn neuvotteluista, katsoo veronkevennysten olevan pois julkisen sektorin työpaikkojen rahoituksesta ja julkisista palveluista.

– Palkankorotus on saatava nimenomaan työnantajan kukkarosta, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Laine-Niemi Kauppalehdessä maanantaina.

– Veronalennuksilla ei tätä kierrosta hoideta, sanoo Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon puoluetoveri Harri Jaskari sanoo Uudelle Suomelle, että hän ei ymmärrä ammattiliittojen logiikkaa.

– Tämä herättää kysymyksiä siitä, minkälainen käsitys ihmisillä on kansantalouden toiminnasta ja siitä, miten yhteiskuntaan saadaan lisää työtä ja varallisuutta?

Hänen mielestään palkankorotusvaatimukset ovat ihmeellisiä nyt, kun Suomi, eli suomalaiset yritykset, on vasta hiljalleen saamassa verrokkimaita kiinni hintakilpailukyvyssä ja talous on aivan vastikään kääntynyt hentoon nousuun.

– Juuri kun on päästy vähän pinnan yläpuolelle yritysten osalta – valtiontaloudessahan me ei olla vielä lähelläkään pintaa – niin heti sanotaan, että nyt pitää tulla erityisesti palkankorotuksia. Haloo, ihan tosissaan! Jaskari päivittelee.

Hänen mukaansa ministeri Orpon väläyttämät veronkevennykset voisivat tuoda ihmisten elämään saman vaikutuksen, mutta ilman kilpailukykyhaittaa. Työn verotusta keventämällä ihmisten käteen jäävää nettotuloa voitaisiin yleisesti kasvattaa.

– Miksi lukittaudutaan näin, että me ei hyväksytä, että voitaisiin saada sama lisäraha nettona käteen veronalennusten kautta? Tätä pidän ihmeellisenä. Mitä siinä on eroa? Jaskari kysyy.

Jaskarin mukaan työn verotuksen keventämistä voitaisiin miettiä esimerkiksi budjettiriihessä elokuussa. Hän itse alentaisi palkansaajien verotuksen lisäksi myös yritysten verotusta ”kilpailukykyisemmäksi”.

Monet ammattiliitot vetoavat vaatimuksissaan nimenomaan tarpeeseen parantaa ihmisten ostovoimaa ja näin ylläpitää kotimaista kysyntää. Tätä perustelua vasten sillä, kasvaako ostovoima palkankorotuksin vai veronalennuksin, ei pitäisi olla väliä.

– Siinä näytti olevan sellainen asenne, että tämä homma pitää ottaa työnantajilta, Jaskari kommentoi liittojen lausuntoja Kauppalehdessä.

Hän on myös eri mieltä siitä, että veronkevennykset olisivat automaattisesti pois julkisista palveluista ja työpaikoista. Verotason alentaminen ei välttämättä alenna kokonaispottia, jos veron maksajia on enemmän.

– Jos saadaan enempi porukkaa töihin kun saadaan kilpailukykyä, niin myöskin julkisiin palveluihin tulee [käytettäväksi] enempi verotuloja – ja se on paljon kestävämmällä pohjalla.

Kenties ay-liike pelkää, että veronalennus voidaan ottaa pois seuraavassa hallituksen budjettiriihessä?

– Palkankorotuskin voidaan ottaa pois työttömyyden kasvuna. Siinä otetaan kaikki pois. Se on paljon hankalampaa saada niitä työpaikkoja takaisin, Jaskari vastaa.

Näetkö itse syksyllä varaa minkäänlaisiin korotuksiin syksyn neuvotteluissa? Jaskari viittaa eroihin toimialojen ja myös saman alan eri yritysten välille.

– Joillain on mahdollisuus tehdä, mutta se ei ole mikään yleinen [mahdollisuus], hän sanoo.

– Se, miten voisimme yleisellä tasolla parantaa [ostovoimaa], on juuri nämä veronalennukset – hyvin maltilliset sellaiset.

Syksyn neuvottelukierros on työmarkkinatoimijoiden välinen. Jaskari kuitenkin toivoo, että hallitus kykenee vakaalla veropolitiikalla ja keskusteluilla työn verotuksesta vaikuttamaan siihen, että palkankorotukset pysyvät hyvin maltillisina. Liitoilta hän toivoo avoimuutta harkita myös veronkevennyksiä vaihtoehtona palkankorotuksille.

Lue myös:

”Puhutaan useiden prosenttien korotuksista” – KL: Ay-väen puheet kovenevat

Nyt koko ay-liike kutsutaan vastarintaan: ”Hallitus nöyryyttää työttömiä ja pakottaa ilmaistyöhön”