Huoli sote- ja maakuntauudistuksen aiheuttamasta demokratiavajeesta nousi tänään esille eduskunnan kyselytunnilla. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) joutui vastaamaan huoliin.

Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (r.) arvosteli uudistuksen nopeaa toimeenpanoa ja sitä, että muun muassa kaupunkien antamaa kritiikkiä ole otettu huomioon. Hän nosti esiin myös demokratiahuolen, josta on aiemmin puhunut muun muassa Nurmijärven kunnanjohtaja ja ex-kansanedustaja Outi Mäkelä (kok.). Lue tarkemmin: Kokoomuslainen kunnanjohtaja huolestui uusista sote-tiedoista: ”Kustannukset lienevät rajut”

Uusi Suomi on kertonut aiemmin laskelmista, joissa ennakoidaan paikkojen jakautumista maakuntavaaleissa, jotka on määrä järjestää ensimmäistä kertaa lokakuussa. Lue lisää: Näin valta keskittyy Helsinkiin, jos Sipilän suunnitelma onnistuu

Maakuntavaaleissa koko Uusimaa on yhtä vaalipiiriä, kun eduskuntavaaleissa on Helsingin vaalipiiri ja Uudenmaan vaalipiiri.

–Uudenmaan demokratiavaje tulee olemaan huomattava. Yksi maakuntavaltuutettu tulee Uudellamaalla edustamaan 17 000 asukasta, kun esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla vain vähän yli tuhatta asukasta, Rehn-Kivi sanoi kyselytunnilla.

–Onko tässä tapahtunut laskuvirhe vai mikä on tämän tarkoitus?

Ministeri Vehviläinen myönsi itsekin pohtineensa asiaa.

–Voin sanoa edustajalle, että olen sitä paljon myös itse miettinyt koko Uudenmaan osalta. Tämä on todella iso maakunta kaiken kaikkiaan.

Vehviläinen totesi, että välillä on väläytelty maakunnan vaalipiirien kahtiajakoa. Esimerkiksi Outi Mäkelä toivoo, että Uudenmaan maakuntavaalipiirejä olisi vähintään kaksi. Vehviläinen huomauttaa, että silloin vaalipiirien edustajat olisivat oman vaalipiirinsä asialla, vaikka maakunnalla on yhteinen järjestämisvastuu.

–Sen takia on parempi minun mielestäni, että maakuntapäättäjät edustavat koko maakuntaa ja huolehtivat koko maakunnan palveluista.