Ilmastotuskan yhdistäminen lapsiin on suorastaan irvokasta, kokoomuksen kansanedustaja katsoo.

Ilmastonmuutoksen sekoittaminen syntyvyyskeskusteluun on irvokasta, katsoo kansanedustaja Heikki Vestman (kok). Hän ottaa asiaan kantaa eduskunnan keskiviikon lapsi- ja perhemyönteisyyskeskusteluun liittyen.

”Ilmasto on minulle käsittämättömin peruste hylätä lapsihaaveet. Ilmastotuskan yhdistäminen lapsiin on suorastaan irvokasta. Lapset ovat ilo. Lapset eivät vie tulevaisuutta vaan tuovat sen. Arvo on sekin, että Suomen kansakunta on olemassa tässä maailmassa. Meissä suomalaisissa, arvoissamme ja osaamisessamme on niin paljon hyvää, että sen soisi jatkuvan”, Vestman kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

LUE MYÖS:

Hänen mukaansa lasten tuomasta ilosta pitäisi puhua enemmän.

”Kahden alle kouluikäisen isänä ajattelen, että myös lapsiperheiden ilo pitää tehdä näkyväksi, sillä sitä on monin verroin enemmän kuin itkua ja pahoinvointia. Tämä on koko yhteiskunnan ja mediankin vastuulla.”

Vestman kirjoittaa tietävänsä kokemuksesta, että ”yhteiset hetket lasten kanssa voittavat mennen tullen uhmakohtaukset ja menetetyt aamu-unet”.

Eduskunta keskusteli keskiviikkona lapsi- ja perhemyönteisemmän Suomen rakentamisesta. Keskustelualoitteen tehnyt keskusta toivoi korotusta lapsilisiin niillä rahoilla, joita ”säästyy” syntyvyyden laskun vähentäessä kuluja. LUE LISÄÄ:

Vestman kirjoittaa blogissaan, että perhetutkijoiden mukaan perheiden ja muiden tulonsiirtoja lisäämällä ei juuri syntyvyyttä lisätä.

”Tämän tajuaa arkijärjelläkin. Esimerkiksi työttömän nuoren miehen mahdollisuuksia löytää kumppani tuskin parantaa se, että työttömyysetuuksia parannetaan. Se auttaa, että hän löytää töitä.”

Hän esittää kuitenkin tuntuvaa ansiotulojen lapsivähennystä ja ”joustoja arkeen” rohkaisemaan jo perheellistyneitä.

”Tuntuva ja suhteellinen ansiotulojen lapsivähennys voisi kannustaa kasvattamaan jo perheellistyneiden lapsilukua. Taloustieteestä löytyy lapsivähennykselle tukea. Sekä syntyvyyden että työllisyysasteen on katsottu kasvaneen Espanjassa siksi, että työssäkäyvät alle 3-vuotiaan lapsen äidit saivat lisävähennyksen verotuksessa.”

Vestmanin mukaan vauvakadon ensimmäinen nimi on taloudellinen katastrofi.

”Työlle ei ole tekijöitä eikä palveluille ja eläkkeille maksajia tulevaisuudessa, jos syntyvyyden suunta ei muutu. Lapset tuovat leivän tullessaan 2030-luvullakin. Ilman heitä leipä loppuu.”

Vauvakadon toinen nimi on inhimillinen tragedia, Vestman jatkaa.

”Tahtomattaan lapsettomien pariskuntien määrä kasvaa, mikä on suru. Tutkimusten mukaan lisäksi tyystin ilman parisuhdetta jäävien määrä on kasvanut. Tähän liittyy monesti työttömyys tai sosiaalisesti heikko asema. Kohtaanto-ongelma työ- ja parisuhdemarkkinoilla näyttää korreloivan. Jos ei ole koulutusta ja työtä, on vaikeampi rakentaa parisuhde”, kansanedustaja pohtii.

LUE MYÖS: