Sdp:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on huolissaan työhyvinvoinnin tilanteesta etenkin hoitoalalla. Hän jakaa Puheenvuoro-blogissaan havahduttavia lukuja kunta-alan eläköitymisistä. Mäkisalo-Ropponen viittaa Kuntien eläkevakuutus Kevan tässä kuussa julkaisemiin lukuihin.

”Erityisen huolestuttavaa on tieto terveysalan sekä opetusalan parissa työskennelleiden työkyvyttömyyseläkkeelle jääneiden melko suurista määristä. Vuonna 2018 jäi 2500 hoitoalan työntekijää työkyvyttömyyseläkkeelle. Tämä luku on lähes yhtä suuri, kuin vanhuuseläkkeelle jääneiden määrä. Suurin kunta-alan ammattiryhmä lähihoitajat oli määrällisesti suurin ryhmä myös työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneissä”, Mäkisalo-Ropponen kirjoittaa.

LUE MYÖS: ”Suomen valtio teki hoitajapulan ihan itse” – 72 000 ihmisen reservi nousi esiin Ylellä

Kevan mukaan työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi viime vuonna 831 lähihoitajaa, keskimäärin 53–vuotiaana. Seuraavaksi eniten työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi sairaanhoitajia (467 henkilöä keskimäärin 52,6 vuoden iässä) ja sairaala- ja laitosapulaisia (372 henkilöä keskimäärin 56,2 vuoden iässä).

”Tilanne on johtanut myös alan houkuttelevuuden merkittävään heikkenemiseen, mikä on nostanut esille kysymyksen siitä kuka meitä tulevaisuudessa hoitaa. Nykyisin eläköityy tai alalta poistuu työntekijöitä niin paljon, että esimerkiksi alan opiskelijat ovat jo opintojensa aikana käytännössä täystyöllistettyjä. Tulevaisuudessa kuilu hoitoalan ammattilaisten ja työntekijöiden tarpeen välillä uhkaa kuitenkin revetä kestämättömäksi”, Mäkisalo-Ropponen kirjoittaa.

Kansanedustaja toteaa, että Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmassa tavoitteena on maailman paras työhyvinvointi vuoteen 2030 mennessä, minkä seurauksena on tarkoitus käynnistää työpaikkojen tueksi monivuotinen kansallinen Työn ja työhyvinvoinnin kehittämisohjelma.

”Ehdotan, että ohjelma käynnistetään mahdollisimman pian ja ensimmäisenä kohteena on sosiaali- ja terveysala, sillä jos siellä ei saada työhyvinvoinnissa pikaista paranemista aikaan, meiltä loppuvat työntekijät!” Mäkisalo-Ropponen kirjoittaa.

Mäkisalo-Ropponen on terveystieteiden tohtori ja aloitti työuransa sairaanhoitajana.

LUE MYÖS: Tehy-pomolta heti purkaus Antti Rinteen hoitajaselityksestä: "En vain jaksa kuin ihmetellä – Nyt on pääministerillä arvovalintojen paikka”