Keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen protestoi tasavallan presidentin puolison Jenni Haukion eläinsuojelu- ja eläintuotantopuheita jättämällä Linnan juhlat väliin. Heikkinen on julkaissut avoimen kirjeen Haukiolle Kiuruvesi-lehdessä.

Heikkinen viittaa Haukion puheeseen, jonka tämä piti Eläinsuojelugaalassa vastaanottaessaan Kiitos eläimiltä -palkinnon. Puhe sai Heikkisen ”monien muiden maanviljelijöiden tavoin miettimään, onko tasavallan ykköspaikoilla täysin ymmärretty omavaraisuuden, huoltovarmuuden ja kotimaisen ruoan merkitystä”.

”Kieltäytymällä kohteliaasti kutsustanne Linnan juhliin haluan rauhanomaisesti kiinnittää huomiota Suomen puolustuskyvylle kriittisen tärkeän huoltovarmuuden turvaamisen tärkeyteen ja maanviljelijöiden ahdinkoon niin talouden, sääolosuhteiden kuin kielteisen asenneilmaston ristipaineessa”, Heikkinen kirjoittaa avoimessa kirjeessään.

Haukion puhe herätti tuoreeltaan arvostelua maatilallisten keskuudessa. Haukio katsoi tulleensa osin väärin tulkituksi, kun hänen katsottiin puhuneen kotieläintuotannon lopettamisen puolesta ja väitettiin jopa ehdottaneen ”suomalaisen ruoantuotannon alasajoa”. LUE TARKEMMIN:

Kansanedustaja Heikkisen mukaan huoltovarmuus liittyy vahvasti kriisi- tai poikkeustilanteessa selviämiseen sekä maanpuolustuksen onnistumiseen, ja täten myös suomalaisten turvallisuuden tunteeseen.

”On erittäin huolestuttavaa, että viljelijöitä kohtaan osoitetaan syyttelevin sormin aina, kun kansainvälinen raportti julkaistaan. Myrkyllisessä keskusteluilmapiirissä täytyisi muistaa, etteivät globaalit raportit kuvaa suoraan suomalaista tuotantoa”, Heikkinen arvostelee.

Esimerkiksi ilmastopaneeli IPCC:n raportissa esitetyt maatalouteen liittyvät ratkaisukeinot ovat Heikkisen mukaan Suomen näkökulmasta ”olleet jo pitkään osa kestävää metsien- ja maankäyttöä”. Tämän vuoksi on hänestä tärkeintä pitää maatalous elinvoimaisena Suomessa, ”jolloin voimme itse vaikuttaa sen hiilijalanjälkeen ja tuotantoeläinten hyvinvointiin.”

Heikkinen kiittää kirjeessään Haukiota ja tasavallan presidenttiä näiden tekemästä arvokkaasta työstä.

LUE MYÖS: