Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen esittää verohuojennusta kuukautis- ja inkontinenssisuojille.

Lue myös Sarkkisen blogi aiheesta Puheenvuorosta.

– Kyse on välttämättömistä hygienia- ja terveystarvikkeista. Monessa EU-maassa ne nähdään farmakologisina tuotteina, joiden arvonlisävero on matalampi. Atlantin toisella puolella New Yorkissa kuukautissuojien arvonlisävero on jopa poistettu kokonaan, Sarkkinen sanoo tiedotteessaan.

Sarkkisen mielestä tuotteiden arvonlisävero pitäisi alentaa nykyisestä 24 prosentista 10 prosenttiin, sillä tuotteet ovat verrattavissa apteekeissa myytäviin terveystuotteisiin.

– Kuukautissuojiin voi kulua naisen elämän aikana tuhansia euroja. Olisi oikeus ja kohtuus, että nämä välttämättömät hygienia- ja terveystarvikkeet siirrettäisiin alennetun arvonlisäveron piiriin. Näin kevennettäisiin naisten sukupuolesta aiheutuvia erityismenoja, Sarkkinen sanoo.


– Arvonlisäveron alentamisen jälkeenkin suojat olisivat suuri menoerä, mutta kuitenkin nykyistä pienempi. Hintojen alentuminen helpottaisi erityisesti ikääntyneiden taloutta. Valtiontalouden mittakaavassa veromuutoksen vaikutus ei olisi kovin suuri, Sarkkinen sanoo.