Kokoomuksen kansanedustaja, ekonomisti Juhana Vartiainen jatkaa tuoreessa blogissaan kuumana käyvää keskustelua maataloustuista. Hän muistuttaa Suomen talouden ongelmista ja sanoo, että koko julkistaloutemme on käytävä ”armottoman kriittisesti” läpi ja karsittava epätarkoituksenmukaisia menoja.

Vartiaisen mukaan tämä koskee aivan erityisesti maatalouspolitiikkaa. Hän kuvailee Suomea Euroopan avokätisimmäksi tukien maksajaksi.

–Maatalouspolitiikkamme on selvästikin nukkunut samanlaista Ruususen unta kuin työmarkkinamme. Heikot hallituksemme eivät ole uskaltaneet toteuttaa sellaisia reformeja, joilla saamme itsellemme kestävän ja kannattavan maatalouden, hän toteaa.

Vartiainen sanoo, että maatalouspolitiikka pitäisi Suomessa ”ajatella reippaasti uudelleen”, niin että tilakoot ja tuottavuus kasvaisivat, tuotantosuunnat valittaisiin kannattavuuden mukaan ja tilojen tuotantosuunnat monipuolistuisivat.

–Näin ei oltaisi yhtä riippuvaisia yhden tuotteen hintaheilahteluista. Kannattamatonta tuotantoa pitää uskaltaa ajaa alas, ilmeisesti erityisesti Pohjois-Suomesta, hän kommentoi.

Vartiainen nostaa esiin myös yleisimmät maataloustukien puolustamisessa käytetyt perustelut ja lyttää ne ”hömppäperusteluina”.

–Maatalouskeskustelussa näyttävät tukien puolustajille ja jopa viranomaisille kelpaavan ihan mitkä vaan perustelut, tyhmyydestä viis, hän kuittaa.

"Tässä ei ole mitään järkeä"

Yhtenä tällaisena ”hömppäargumenttina” Vartiainen mainitsee elintarvikkeiden kauppataseen alijäämän.

–Tässä ei ole mitään järkeä. Kauppatase ei ole ylipäänsä kovin olennainen talouspolitiikan rajoite, mutta kannattamaton alkutuotanto ei varmasti vahvista ulkoista tasapainoamme. Ja jos kyseinen perustelu olisi pätevä, olisi tietysti viisainta kokonaan sulkea rajat. Silloin oltaisiin omavaraisia, joskin todennäköisesti nin köyhiä, että nähtäisiin nälkää. Koska Suomi tunnetusti on epäedullisten maatalousolosuhteiden maa, meidän ei ole oman hyvinvointimme kannalta järkevää, tietenkään, pyrkiäkään mihinkään ruokatuotannon ylijäämään tai tasapainoon, hän kommentoi.

Toisena Vartiainen nostaa esiin perustelun maatalouden työllistämisvaikutuksista. Hänen mukaansa juuri työllistäminen onkin ongelma.

–Se (maatalous) työllistää aivan liikaa työkykyisiä ihmisiä kannattamattomaan tuotantoon, joka vaatii veronmaksajain tukea. Meillä on ylipäänsä aivan liian vähän aktiivisia työikäisiä työllisiä, jotta julkistaloutemme voitaisiin rahoittaa. Siksi ei auta yhtään, että osa näistä arvokkaista työllisistä on tehtävissä, jotka edellyttävät enemmän verotukea kuin jo pelkkä työttömänä oleminen.

Haaste tukijen vastustajille

Vartiainen puuttuu myös puheisiin suomalaisen ruoan puhtaudesta ja sanoo, että Euroopan ruokaturvallisuusviraston raportin mukaan Suomi kuuluu toki ruoan jäämien suhteen Euroopan valioryhmään, mutta on siellä monia muitakin, muun muassa Ruotsi ja Norja.

–Ja sama raportti kyllä kertoo myös, että kaikkien Euroopan maiden ruokaa voi syödä huoleti. Valvonta toimii. Ja siksi on mielestäni vastenmielistä, että jatkuvasti vihjaillaan EU-yhteisömme muiden maiden ruoan olevan jotenkin vaarallista, hän kuittaa.

Vartiainen huomauttaa kirjoituksessaan myös, että maataloustuki on aina jostain muualta pois.

–Meillä on huutava pula julkisista resursseista ja se tulee pahenemaan edelleen. Suomessa on kuitenkin tapana hokea lähes aivottomasti, ettei saa ”asettaa vastakkain” esimerkiksi maataloustukea ja sosiaaliturvaa. Päinvastoin, ne nimenomaan pitää asettaa vastakkain. Jos eduskunnan budjettipäätökset ovat järkeviä, jokaisen menokohteen viimeisen euron pitäisi tuottaa sama rajahyöty Suomen kansalle, hän sanoo.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä haastoi aikaisemmin sunnuntaina maataloustukien arvostelijat olemaan vuoden ajan käyttämättä elintarvikkeita, joita subventoidaan millään tasolla valtiollisesti.

–Tähän samaan hengenvetoon onkin sitten muistutettava, että maataloustuethan ovat globaali järjestelmä. Samalla pyytäisin teitä kertomaan, missä maassa alkutuotannon siirtäminen suuryrityksille on tuonut mukanaan mitään hyvää, Kärnä kirjoitti Puheenvuoron blogissaan .

Maataloustukikeskustelu lähti vauhtiin viikolla, kun Juhana Vartiainen arvosteli tukia kolumnissaan Maaseutumediassa.