Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen esittää, että Suomessa tehdään ensi vaalikaudella päätös perintöverosta luopumisesta. Kurvinen teki esityksensä Pohjalainen-lehden kolumnissaan sekä lauantaina julkaisemassaan tiedotteessa.

–Ruotsi ja Norja ovat jo poistaneet perintöveron. Mielestäni Suomen tulee tässäkin asiassa seurata yleistä pohjoismaista linjaa. Asiasta on sovittava hallitusneuvotteluissa keväällä 2019, Kurvinen linjaa.

Kurvisen mielestä perintövero aiheuttaa käytännössä monenlaisia hankalia ja kohtuuttomiakin tilanteita perinnönsaajien kannalta. Lisäksi perintövero on hänen mukaansa vastaisku ihmisten säästämiselle ja omaehtoiselle, pitkäjänteiselle vaurastumiselle.

–Perintöverot nousevat yllättävän koviksi ihan keskiluokkaisen henkilön kuollessa: esim. jos vainaja omisti omakotitalon, kesämökin ja pienen metsäpalstan. Merkityksetöntä ei ole sekään, että veroa maksetaan omaisuudesta, jota on hartaasti ja moneen otteeseen verotettu vuosikymmenten varrella. Suomessa pitäisi pikemminkin tukea piensijoittamista eli niin sanottua kansankapitalismia, ei rangaista siitä. Säästäminen ja piensijoittaminen lisää talouden vakautta ja helpottaa velkaongelmia, sanoo Kurvinen.

Kauhavalainen keskustapoliitikko paikkaisi perintöveron poiston aiheuttamaa aukkoa valtion kassassa luovutusvoittoverotuksen muutoksilla tai säätämällä perintöveron maksettavaksi silloin, jos perittyä omaisuutta myydään nopeasti pois.

–Ruotsista voisi hakea mallia. Esimerkiksi voitaisiin säätää erityinen perityn omaisuuden luovutusvoittovero tai asettaa perintövero on maksettava, jos omaisuudesta luopuu vaikkapa 5 vuoden sisällä.