EK:n Vesa Rantahalvari oli ennen ministeri Paula Risikon (kok.) valtiosihteeri.Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
Kansanedustaja Jukka Kärnä (sd.) syyttää ministeri Paula Risikkoa liian läheisistä väleistä Elinkeinoelämän keskusliittoon.Kuva: SDP

Kansanedustaja Jukka Kärnä (sd.) syyttää sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikkoa (kok.) liian läheisistä suhteista elinkeinoelämään. Kärnän mukaan nämä suhteet olisivat vaikuttaneet päätöksentekoon Risikon alaisuudessa toimineessa työryhmässä, joka pohti eläkeyhtiöiden johtajien etuusjärjestelmän läpinäkyvyyttä.

Sosiaali- ja terveysministeriöön perustettiin kolmikantatyöryhmä pohtimaan aihetta sen jälkeen, kun Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläisen ja eläkeyhtiö Ilmarisen väliset asuntojärjestelyt paljastuivat.

Elinkeinoelämän keskusliittoa edusti kolmikantatyöryhmässä Risikon entinen valtiosihteeri Vesa Rantahalvari.

–Risikon suhteet elinkeinoelämään ja Rantahalvariin olivat liian läheiset. Eihän vanhoille kavereille osaa sanoa ei, Kärnä kirjoittaa blogissaan Imatralainen-lehdessä.

–Siellä on kymmeniä vuorineuvoksia ja satoja heidän tuttujaan, joista jokainen haluaa hyötyä palkansaajien säästämistä miljardeista. Sijoitusasunto tuolta, leasingauto täältä ja ota tuosta vähän vielä optioita kaupan päälle, ettei jälkikäteen jää harmittamaan, hän lisää.

Kärnän mielestä pitäisi perustaa uusi työryhmä, jossa EK:ta edustaisi joku muu kuin Rantahalvari.

–Työryhmän ulkopuolella EK kävi erillisneuvotteluja Risikon kanssa, joissa sovittiin, että palkansaajien esittämiä muutoksia ei hyväksytä, Kärnä kertoo.

Erillisneuvottelut on vahvistanut myös ammattiliitto Pron Antti Rinne.

Hän kuvailee työryhmää ”silmänlumeeksi” ja arvostelee työryhmää siitä, ettei tiukennuksia sisäpiirikauppoihin ja läpinäkyvyyden lisäämistä olisi koskaan edes tavoiteltu.

–Työryhmä sai työnsä valmiiksi marraskuun alussa, mutta pintasilottelun lisäksi mikään ei muuttunut. Meno jatkuu entiseen malliin, ja siitä ovat näkyvimpänä osoituksena KEVA:n toimitusjohtajan Merja Ailuksen hurjat asunto- ja autoedut, Kärnä kertoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi lokakuun lopulla, että se haluaa tiukentaa työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevia säännöksiä. Laki velvoittaisi jatkossa työeläkeyhtiöt laatimaan periaatteet johdon palkitsemisjärjestelmälle sekä tunnistamaan ja ehkäisemään eturistiriitatilanteet.

Työeläkeyhtiön toimitusjohtajan ja muun johdon osallistumista muiden yritysten hallitustyöskentelyyn ei rajoiteta tai kielletä. Työeläkeyhtiön hallituksen pitää kuitenkin ottaa kantaa jäsenyyksiin ja arvioida, ovatko jäsenyydet ulkopuolisen yhteisön hallituksessa tarpeellisia.

Ministeriön asiasta tekemä luonnos hallituksen esitykseksi on tällä hetkellä lausuntokierroksella, joka päättyy 20. marraskuuta.