Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula puhui tänään nuorten elintasoa käsittelevässä seminaarissa koulutusinflaatiosta.

Seminaari oli toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n, Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto Samokin ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYLin järjestämä.

– Meillä on korkeakoulutettuja entistä enemmän. Näin ollen väistämättä käy niin, että jos työmarkkinoissa ei tapahdu nopeeta kasvua nimenomaan hyväpalkkaisten, parhaiden duunien joukossa, niin osa korkeakoulutetuista sijoittuu huonommin palkattuihin, epävarmempiin, sosioekonomisesti alempiin tehtäviin, Kontula kuvasi koulutusinflaatiota seminaarissa pitämässään puheessa.

– Käytännössä tilanne on se, että monet kokevat tulleensa petetyiksi sen takia, että heidän vanhemmilleen aikanaan korkeakoulutus --- riitti takaamaan paikan ylemmästä keskiluokasta. Ja nyt, vaikka suhteellinen etu muihin koulutustasoihin on säilynyt suhteessa työllistymiseen, vastaavasta ei enää kukaan puhu, hän jatkoi.

Tämä ei Kontulan mukaan ole sinänsä ongelma, jos ihmiset vain ymmärtävät, ettei koulutus takaa pääsyä eliittiin ja että koulutuksella on muutakin arvoa kuin sosioekonomisen paikan varmistaminen. Kontulan mukaan aloittavalle korkeakouluopiskelijalle ei myöskään pitäisi välittää sitä viestiä, että 5–7 vuoden opiskelu takaa tietyn tulotason.

Lue myös: ”Ay-liike puolustaa mallia, joka johtaa kaaokseen”

Kontula on kuitenkin huolissaan yhteiskunnan eheydestä pettymyksen kasvaessa.

– Tilanteessa, jossa keskiluokka ohenee ja meillä on yhä enemmän ihmisiä, jotka tulee sijoittumaan sosioekonomisesti alemmas kuin vanhempansa, niin tällainen kasvattaa tyytymättömyyttä. Mikään ei ole yhteiskunnallisen vakauden kannalta niin vaarallista, kuin tyytymätön keskiluokka tai siihen rinnasteinen ryhmä, Kontula sanoi.

Suomessa on tänä vuonna keskusteltu runsaasti niin sanotun Y-sukupolven eli 1980–1995 syntyneiden tulotasosta.

Lue aiheesta:

1980–1995 syntyneiden tuloromahdus: Tilastokeskuksen kuva kertoo sen yhdellä silmäyksellä

Ilkeä kaksoisvaikutus iskee 1980–1995 syntyneisiin suomalaisiin: ”Kohtuutonta”

Y-sukupolven tuloromahdus totta myös Suomessa

Kontula oli huolissaan myös siitä, miten kaikkein köyhimpiä kohdellaan Suomessa.

– Suomessa on 1990-luvun jälkeen tehty oikein virallinen päätös, että köyhiä köyhdytetään lisää.

– Me emme tule elämään sellaisessa yhteiskunnassa, emme nyt emmekä varsinkaan 20 vuoden päästä, jossa ihminen voi olla varma, että susta ei huomenna tuu tätä kaikkein köyhintä, Kontula varoitti.

Kontula korosti ”varmuuspääomaa” eli sitä, että kaikki pidetään mukana. Tästä samasta puhui eilen yrittäjä, radiopersoona Jari Sarasvuo Ylen A2-illassa.

– Jos jokainen tietää, että hän voi koska tahansa pudota tähän [köyhimpien] porukkaan, jonka kohtelu on ihan erilaista kuin muiden, niin sillä takuulla on lamauttava tekijä kaikelle luovuudelle ja innovatiivisuudelle. Varmuuspääoma siitä, että olet aina porukassa mukana, sen takaaminen myös tuleville sukupolville on mun nähdäkseni kaikkein tärkein projekti, mitä me voidaan nuorille antaa, Kontula sanoi.

Lue myös: Elina Lepomäki Li Anderssonille: Minimipalkasta puhuminen on vastuutonta