Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd) vaatii Suomeen tarveperusteista sote-rahoitusta nopealla aikataululla, kun nykyään rahoitus määräytyy vain asiakasmäärien perusteella.

Savo-Karjalan vaalipiirin kolmannen kauden kansanedustaja toteaa, että muuten itäisen Suomen kunnat eivät selviä sote-haasteistaan.

LUE EDUSTAJAN LAAJA HAASTATTELU JA HENKILÖKUVA: ”Tässä ei ole mitään järkeä”– Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen järkyttyi kotihoitajan kierroksella ja mullistaisi Suomen koko terveydenhuoltojärjestelmän

Terveystieteiden tohtori Mäkisalo-Ropponen selventää, että tarvevakioitu rahoitus tarkoittaa sitä, että rahoituksessa otetaan huomioon muitakin indikaattoreita kuin asiakasmäärät, esimerkiksi ihmisten sairastavuus ja kunnan ikärakenne.

Suomessa menee Mäkisalo-Ropposen mukaan kummallinen raja viistoittain Etelä-Karjalasta Pohjois-Pohjanmaalle. Se jakaa Suomen kahteen maailmaan, joista pohjoisempi sairastaa enemmän. Tilanne näkyy paitsi fyysisissä sairauksissa myös mielenterveyden ongelmissa.

”Se on käsittämätöntä.”

Katso videolta, keitä poliitikkoja Mäkisalo-Ropponen kehuu (juttu jatkuu alla):

Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmassa on sovittu 18 maakunnasta, mikä oli yksi keskustan kynnyskysymyksistä. Ohjelman mukaan sote-palveluiden ja pelastustoimen järjestäminen siirretään itsehallinnollisille maakunnille.

”Se riittää”, Mäkisalo-Ropponen toteaa maakuntien tehtävistä.

Keskustan maakuntamallissa Juha Sipilän (kesk) hallituksen kaudella oli mukana laajasti tehtäviä työllisyyspalveluista lähtien.

”En yhtään ymmärtänyt, mikä järki siinä on”, Mäkisalo-Ropponen sanoo ja toteaa kuunnelleensa aiheesta selontekoa työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa viime vaalikaudella.

”Se oli aivan ylimitoitettu se ajattelu siitä, mitä maakunnat hoitavat. Ei mennyt järkeen ollenkaan.”

Rinteen hallitusohjelmassa mainitaan monialaiset maakunnat. Ohjelman mukaan ensi vuoden loppuun mennessä selvitetään parlamentaarisesti, mitä tehtäviä kunnilta, kuntayhtymiltä ja valtiolta siirretään maakuntiin.

LUE MYÖS: