Keskustan kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Elsi Katainen odottaa tänään europarlamentaarikko Hannu Takkulalta (kesk.) tekstiviestiä, joka nostaisi Kataisen europarlamentaarikoksi ensi keväänä.

–Kyllä minä sinne edelleen olen lähdössä. Semmoisen runsaan vuoden piipahduksen kävisin tekemässä, Katainen sanoo Uudelle Suomelle.

Katainen on keskustan ensimmäinen varameppi ja Euroopan parlamentti äänestää tänään Takkulan nostamisesta Euroopan tilintarkastustuomioistuimen määräaikaiseksi jäseneksi. Tehtävä aukeaa ensi vuoden maaliskuussa, kun Ville Itälän (kok.) kausi päättyy.

Takkulan valintaan ei odoteta mutkia.

–Olen iloinen siitä, että olisin saamassa juuri Hannun paikan, koska hänellä on juuri ne valiokuntapaikat, jotka itse olisin valinnut eli aluekehitys- ja maatalousvaliokunnat. Ne ovat juuri kuin minulle tehty, Katainen toteaa.

Euroopan unionissa on nyt käynnissä työ maatalouspolitiikan, eli Brysselin slangilla CAP, uudistamisesta kaudelle 2021–2027. Maataloustukiin ei odoteta lisärahoitusta vaan keskustelua käydään ennemminkin niiden leikkaamisesta. Euroopan komission mukaan budjettiehdotukset seuraavalle kaudelle on tarkoitus laatia ensi vuoden toukokuussa.

–Huolestuneena olen katsellut tätä maatalousrahojen kapenemista. Vielä ei ole selvillä edes, miten brexit tulee vaikuttamaan kaikkeen.

Uuden CAPin tavoitteita on maatalouskomissaari Phil Hoganin mukaan muun muassa maaseudun elinkeinojen monipuolistaminen esimerkiksi biotaloutta edistämällä.

Keväällä 2019 Suomessa käydään sekä eurovaalit että eduskuntavaalit. Kummissa vaaleissa aiot olla ehdolla vai jopa molemmissa?

–Sitä en ole vielä pohtinut, kertoo Katainen.