Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski toi tänään keskiviikkona eduskunnassa esiin pelon, että Suomi ”tekee carunat” viranomaisverkon kanssa.

Hallitus esitti marraskuussa, että Virve-viranomaisverkon toiminta siirrettäisiin matkapuhelinverkkoon ja Virve-radioverkosta luovuttaisiin siirtymäajan jälkeen.

Myllykoski sanoi eduskunnan keskustellessa liikenne- ja viestintäministeriön budjetista, että Suomen on oltava varovainen, ”ettemme luo uutta Carunaa tähän maahan”, sillä yksi operaattori saa jättipotin Virve-kilpailutuksessa.

”Silloin me annetaan hallitsematon tilanne taas hinnoitella. Me päästetään luonnolliselle monopolille yksittäinen toimija ja olemme siinä mahdollisessa kriisissä, mitä nyt meillä aika monesti on nähty, että kun luonnollinen monopoli avataan yksittäiselle yritykselle, niin rahastus alkaa”, Myllykoski sanoi eduskunnassa.

LUE MYÖS JATKOJUTTU: Tekeekö Suomi ”uudet carunat”? – Nyt vastaa ministeri Anne Berner

Sähkön siirtohinnoista on keskusteltu vilkkaasti julkisuudessa tänä syksynä. Viimeksi asia oli esillä Ylen MOT:ssä, jossa infra-asiantuntija ja sijoittaja, Kuntarahoitus Oy:n toimitusjohtaja Nicholas Anderson arvioi, että Fortum menetti rahaa vuoden 2013 Caruna-kaupassa. LUE TARKEMMIN: ”Katson kylmästi ne luvut” – Asiantuntijalta hyytävä arvio Suomen Caruna-kaupasta MOT:ssa

Kun Carunan siirtohinnoista keskusteltiin vuonna 2016, esiin tuotiin myös aiempi kiistelty infra-kauppa, Digitan myyntin ulkomaisille omistajille. LUE ARKISTOSTA: Professori äimänä: Suomi teki taas ”digitat” – Miksi poliitikot myivät varman rahakoneen?

LUE MYÖS: Sähkölasku 95 €, itse sähkön osuus 3 € – Ministeri sanoi suoraan: ”Valitettavasti joudumme maksamaan”

Hallituksen Virve-kaavailuissa uuden viranomaisverkon palveluoperaattorina toimisi valtion omistama Suomen Erillisverkot, joka kilpailuttaisi verkko-operaattoriksi teleyrityksen. Voittaneen teleyrityksen verkkoa laajennettaisiin ja vahvistettaisiin, sillä nykyiset teleyritysten kaupalliset verkot eivät sellaisenaan voi vastata viranomaisviestinnän tarpeisiin, kertoi Tivi marraskuussa.

”Toivoisin, että tässä hallituksessa olisi nyt näkemystä siihen, että nämä mahdollisuudet suljettaisiin pois. Koska tässä on myös positiivinen puoli se, että mobiilitavoitettavuus myös sitten lisääntyy kansalaisten käyttöön paremmin. Eli tässä on plussia, mutta että peitetään se peikko, joka on iso miinus”, Myllykoski sanoo.

Tivi onkin kertonut, että teleoperaattorin ylläpitämässä uudessa Virve-verkossa toimisi yhä myös tavallisia käyttäjiä, joilla olisi mahdollisuus käyttää laajakaistaistaviestintää entistä laajemmalla maantieteellisellä alueella.

LUE MYÖS: Suomen kaksi ”varmaa rahakonetta” – Sama ulkomainen firma rahastaa molemmilla