Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Pertti Salolaisen (kok.) mukaan Suomen ja Naton välisen uuden yhteistyösopimuksen valmistelu on salattu eduskunnalta.

Salolaisen tiedotteen mukaan ulkoasiainvaliokunta on ollut "jälleen pimennossa".

– Näyttää tulevan tavaksi, että eduskunnan ulkoasiainvaliokunta saa tiedon tärkeistä ulkopolitiikan tapahtumista tietovuotojen ja tiedotusvälineiden välityksellä. Vastikään paljastui ulkoministeriön vakoilutapaus MTV:n uutisten välittämänä ja nyt tärkeä Suomen ja Naton välinen sopimus yhteistyöstä on paljastunut Sunnuntaisuomalaisen uutisen kautta, Salolainen toteaa.

Suomen Nato-jäsenyyden kannattajaksi tiedetyn Salolaisen mukaan ulkoasiainvaliokunta on ”kovistellut hallitusta tällaisesta tilanteesta, joka on selvästi perustuslain tarkoittaman eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan tiedonsaantioikeuden vastainen”.

– Kansanedustajien asema on kestämätön kun tiedotusvälineet tulevat kysymään kommenttia sopimuksesta, josta ei ole tietoakaan, mutta joka on julkaistu hetki sitten jossain tiedotusvälineessä, Salolainen sanoo.

Sunnuntaisuomalainen kertoi pääsiäisviikonloppuna, että Suomi on allekirjoittamassa toukokuussa sotilasliitto Naton kanssa niin sanotun isäntämaatukisopimuksen. Sopimus, joka on osa Suomen ja Naton kumppanuustavoitteita, helpottaa sotilaallisen ja muun avun saamista kriisitilanteissa. Koska sopimus on jo aiemmin hyväksytty kumppanuustavoitteisiin, sen allekirjoittaminen ei edellytä eduskunnan erillistä hyväksyntää.

–Asia on ollut jo pitkään vireillä, mutta vähän yllättäen tämä tuli minullekin, kommentoi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola Uudelle Suomelle pääsiäisenä.

Aaltola arvioi haastattelussa, että kyseinen tekninen yhteistyösopimus nostaa Suomen puolustuskykyä marginaalisesti.

–Sopimus tarkentaa Suomen ja Naton sidoksia ja sitä, miten käytännössä toteutettaisiin Suomen avunsaanti kriisi- tai häiriötilanteessa. Turvatakuusta ei ole kyse, Aaltola sanoo Uudelle Suomelle. Lue koko haastattelu täältä.