Hallituspuolue Vasemmistoliiton kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen Johannes Yrttiaho suhtautuu äärimmäisen kriittisesti Suomen HX-hävittäjähankintaan ja varoittaa sen olevan jopa turvallisuusriski.

Yrttiaho otti asehankintoihin kantaa tiistaina Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa. Hänen mukaansa 64 monitoimihävittäjän 7–10 miljardin euron hankinta kiristää valtion budjettitalouden äärimmilleen.

”Hävittäjähankinnoista ja laivaston uusista korveteista on muodostumassa hallituksen hyvien pyrkimysten ehkä ylittämätön este. Puolustusministeriön hallinnonalan määräraha vuonna 2020 on kehyksessä 3,1 miljardia euroa ja tulee nousemaan kehyskaudella viiteen miljardiin euroon”, Yrttiaho sanoo.

LUE MYÖS: Ministeriöstä painava vastaus professorille: ”Hävittäjiä ei noin vain ostella”

HX-hankkeen menoja sisältyy vuosien 2021–23 budjettikehyksiin 1,5 miljardia euroa vuositasolla, Yrttiaho perustelee. Lisäksi Laivue-hankkeen menoja on budjettikehyksessä 192–194 miljoonaa euroa vuositasolla.

”Kymmenien miljardien käyttäminen kansantaloudellisesti täysin tuottamattomaan hankkeeseen on mieletöntä ja taloudellisesti katastrofaalista, mutta mikä pahinta, myös Suomen turvallisuuden vaarantavaa politiikkaa”, Yrttiahon puhe jatkuu.

”Viime viikkoisella Suomen vierailullaan Venäjän johto toi varsin selvästi esiin huolensa sen rajoilla tapahtuvasta varustautumisesta, Yhdysvaltain uusista ohjuskokeista ja INF-sopimuksen irtisanomisen seurauksista. Ei tietenkään ollut sattumaa, että huoli ilmaistiin Suomen vierailun yhteydessä, hävittäjiä koskevan hankintapäätöksen kynnyksellä”, kansanedustaja jatkaa.

Hän viittaa presidentti Vladimir Putinin lausuntoihin Helsingin-vierailulla viime viikolla. Esimerkiksi Turun Sanomien mukaan Putin ilmoitti, ettei Venäjä voi katsella toimettomana, kun Yhdysvallat ottaa uusia ohjuksia käyttöön Aasian ja Tyynenmeren alueella, ”lähellä Venäjän rajoja”.

Yrttiahon mukaan Venäjän valtiojohto viestitti näin ”huolensa Suomen varustautumisesta Nato-asein”.

LUE MYÖS: Vladimir Putin USA:n ohjustestistä Helsingissä: Uhka turvallisuudelle – Venäjä reagoi