Oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja Timo Harakka avautuu Puheenvuoro-blogissaan hallituksen säästötoimista.

- Suomessa toteutetaan parhaillaan järjestelmänmuutosta. Verovaroin rahoitettujen julkisten palveluiden rahoitus ajetaan alas määrätietoisesti ja tarkoituksella, Harakka kirjoittaa.

- Hallituksella on kansan mandaatti. Mutta äänestäjät eivät äänestäneet järjestelmänmuutosta, Harakka jatkaa.

Harakan mielestä ihmisillä on väärä kuva talouden tasapainottamisesta.

- Hyvät ihmiset ovat luulossa, että leikkauksilla parannetaan julkisen talouden tasapainoa. He ajattelevat, että jos luovun minulle turhasta, voidaan satsata toisille tärkeään. Mutta jos yksi antaa lapsilisänsä pois, raha ei siirry vanhustenhoitoon. Sillä kustannetaan veronalennukset – ensi vuoden budjetin suurin yksittäinen menoerä, Harakka kirjoittaa.

Hänen mukaansa hallituksen tuleva kilpailukykypaketti ”supistaa yhteiskuntaa vielä rajummin”.

- Paketti supistaa yhteiskuntaa – ja samalla julkisia palveluita – merkittävästi, Harakka toteaa.

Hän viittaa blogissaan valtiovarainministeriön julkistamiin taustamuistioihin. Ne kertovat Harakan mukaan, että ”julkinen talous saa tarkoituksella kärsiä”.

- Kun lasketaan yhteen palkkasumman veromenetys, työnantajien sotu-hyvitys ja suuri veroale, julkisten palveluiden rahoitus heikkenee välittömästi 2,8 miljardia euroa vuositasolla. Se vastaa seitsemää prosenttia vuoden 2016 budjetin verotuloista (40 miljardia euroa). --- Edessä on lisää ja loputtomasti leikkauksia. Supistamalla julkisia palveluita oikeistohallitus pääsee supistamaan julkisia palveluita lisää, Harakka kirjoittaa.