Poliisitaustainen kansanedustaja Tom Packalén (ps.) huomauttaa, että Turun tapahtumien kaltainen yksittäisen tekijän tai pienryhmän suorittama veitsi-isku on ollut odotettavissa Suomessakin jo pitkään.

Hän toteaa Suojelupoliisin viestittäneen kauan, että Suomi ei ole ensisijainen kohde terrori-iskulle.

– Ei olekaan, jos mietitään al-Qaida -tyyppistä suuren mittakaavan operaatiota, mutta Turun tapahtumien kaltainen veitsi-isku on ollut odotettavissa jo pitkään. Suomessa oleskeleva jihadisti iskee Suomessa, ja jihadisteja meillä riittää, Packalén kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Lue myös: ”Suomeen on syntynyt jihadistinen alamaailma” – Supolta varoitus TE:ssä

Hänen mielestään tiedustelulaki, joka nousi keskusteluun heti viikonloppuna Turun tapahtumien jälkeen, on saatava läpi nopeasti. Packalen kirjoittaa, että myös turvapaikanhakuprosessia olisi kehitettävä merkittävästi. Turun epäilty tuli Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2016, ja vahvistamattomien lehtiväitteiden mukaan hän olisi saanut kieltävän päätöksen.

– Uudet turvapaikanhakijat, jotka todennäköisesti eivät saa turvapaikkaa, on sijoitettava syrjäseuduille perustettaviin keskuksiin, joihin tarvittaessa järjestetään työmailta tuttu konttimajoitus. Joku käytöstä poistettu kaivosalue Lapissa sopisi tähän erinomaisesti, sillä niissä on valmiina viemäröinti ja keittiö yms. infrastruktuuri. Riittävän syrjäinen sijainti estää joukossa mahdollisesti lymyileviä jihadisteja toteuttamasta fantasioitaan, Packalén kirjoittaa.

– Ne joilla on suuri todennäköisyys saada turvapaikka, pitää sijoittaa normaaleihin vastaanottokeskuksiin, joissa oikeasti huolehditaan alusta alkaen kotouttamisesta ja opetetaan suomalaisia tapoja ja kulttuuria.

Kielteisen päätöksen saaneille eli Packalénin sanoin laittomasti maassa oleville ”on järjestettävä majoitus johonkin syrjäiseen paikkaan, kunnes maasta poistaminen onnistuu”, kansanedustaja kirjoittaa.

– Laittomasti maassa olevista pitää uskaltaa puhua laittomasti maassa olevina, ei paperittomina, hän lisää.

Packalén toteaa, että Turun poliisi pysäytti hyökkääjän nopeasti ja varmasti, ”mistä voi kiittää paitsi rautaista ammattitaitoa myös sattumaa”.

– Poliiseja on Suomessa niin vähän, että monessa paikassa poliisilla olisi voinut mennä 15-30 minuuttia ehtiä paikalle ja jossain oikein syrjäisessä paikassa poliisia olisi jouduttu odottamaan jopa tunti. Jokainen voi miettiä, mitä vahinkoa yksittäinenkin hyökkääjä voi saada aikaiseksi siinä ajassa, hän varoittaa.

Kansanedustajan mukaan poliisin määrää ja resursseja on välittömästi alettava kasvattaa. Edellisellä 34 miljoonan euron lisämäärärahalla vain turvataan poliisin toimintakyky, hän arvioi.

Lue lisää:

Sauli Niinistö korostaa tiedustelulain tärkeyttä: ”Asiassa täytyy nyt toimia ripeästi”

Eversti hoputtaa uutta tiedustelulakia: ”Ihmettelen, jos joku vielä kiistää kiireellisyyden”

”Suomeen on syntynyt jihadistinen alamaailma” – Supolta varoitus TE:ssä