Perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo esittää blogissaan, että Suomi irtautuisi väliaikaisesti Schengen-alueesta.

Syynä tähän on Financial Timesin uutisoima EU-komission aikomus lopettaa Dublin-asetus, jonka myötä turvapaikanhakija pitää rekisteröidä siinä maassa, johon hän ensimmäiseksi saapuu. Yle Uutisten mukaan sisäministeriö on vahvistanut, että komissio suunnittelee tällaista muutosta.

Simon Elon mielestä komissio yrittää nyt tehdä laittomuuden tilasta laillisen.

– Schengen-alue on ajautunut laittomuuden tilaan, koska Kreikan ja Italian kaltaiset maat eivät enää rekisteröi turvapaikanhakijoita eivät ota heiltä enää sormenjälkiä ja päästävät suurimman osan alueelleen saapuvista turvapaikanhakijoista siirtymään pohjoiseen, Elo kirjoittaa.

– Suomen tulee laittomuuden tilan hyväksymisen sijaan vaatia sopimuksista kiinni pitämistä. Dublin-menettely on käytännössä heitetty Euroopassa romukoppaan, minkä vuoksi Suomen tulee irtautua väliaikaisesti Schengenin sopimuksesta ja palauttaa rajatarkastukset kaikille rajoilleen, Elo vaatii.

– Rajatarkastusten palauttaminen ei olisi mitenkään radikaali veto, ilmoittihan hyvämaineisena EU-jäsenmaana tunnettu Itävalta viime lauantaina irtautuvansa Schengenin sopimuksesta, Elo kirjoittaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini totesi eilen, että Suomen täytyy pitää kiinni Dublin-asetuksesta.

– Tätä asetusta Suomi on tukenut, noudattanut ja edellyttänyt sen noudattamista. Se on Suomen linja. Ikävä kyllä monet EU-maat eivät ole sitä noudattaneet. Oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti lakeja pitää noudattaa, Soini kirjoitti blogissaan.