Kansanedustaja Pekka Aittakumpu (kesk) pitää tuoreen joulujuhlalinjauksen seurauksia surullisina. Ylen kyselyssä selvisi, että koulujen joulujuhlia siirretään nyt pois kirkoista erityisesti pienillä paikkakunnilla, kun isommissa kunnissa tai kaupungeissa kirkkojen käytöstä on luovuttu jo aiemmin.

LUE AITTAKUMMUN LAAJA HAASTATTELU:

Apulaisoikeusasiamies linjasi, että kouvolalaisen koulun uskonnollisia aineksia sisältänyt joulujuhla oli lainvastainen, mikä viritti kiivaan keskustelun siitä, missä joulujuhlia saa jatkossa järjestää.

Ratkaisussa todetaan, että kyseinen juhla oli uskonnollinen tilaisuus, sillä se sisälsi merkittäviltä osin uskonnollista ainesta, muun muassa virsiä, jouluevankeliumin ja papin puheen. Lisäksi apualaisoikeusasiamies piti lähtökohtaisesti ongelmallisena koulun lukukauden päättäjäisjuhlan järjestämistä kirkkosalissa oppilaiden yhdenvertaisuuden, uskonnonvapauden sekä julkiselta vallalta uskontojen ja vakaumusten suhteen edellytettävän neutraaliuden ja tasapuolisuuden näkökulmasta. LUE SEURAAVAKSI:

Julkisuudessa on kiistelty siitä, miten apulasioikeusasiamiehen linjausta tulisi tulkita. Esimerkiksi opetusministeri Li Andersson (vas) totesi, että ratkaisu toteaa loppupeleissä vain vallitsevan nykytilan. Hänen mukaansa koulujen yhteiset juhlat pitää järjestää yhteisessä paikassa, kuten koulussa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) puolestaan totesi Suomenmaan blogissaan yllättyneensä apulaisoikeusasiamiehen linjauksesta, jonka mukaan kirkkotila itsessään on ongelmallinen koulun yhteisen juhlan järjestämiseen. Ministerin mukaan perustuslakivaliokunta pääsee aiheen pariin linjaamaan, voiko kirkossa pitää joulujuhlia ja lakkiaisia.

Aluerehtori pöyristyi

Opetusneuvos Kati Mikkola Arvioi nyt Ylelle, että apualaisoikeusasiamiehen linjaus aiheuttaa Opetushallituksen ohjeistuksen osalta mietintää. Opetushallitus täsmentää ohjeitaan vuodenvaihteen aikoihin. Nykyisen ohjeistuksen mukaan Opetushallitus ei pidä suositeltavana koulun yhteisten juhlien järjestämistä kirkossa, mutta harkintavalta on ollut kouluilla.

Ilkka-lehden mukaan joulujuhlia järjestetään kirkoissa arviolta kymmenissä kouluissa. Ylen kysely oli suunnattu suurimpiin kaupunkeihin ja yli 20 pienemmälle kunnalle ympäri Suomen. Joulujuhla ollaan siirtämässä Ylen mukaan pois kirkosta esimerkiksi Kannuksessa, Kaustisella ja Lieksassa. Monet koulut eivät kuitenkaan pysty siirtoihin usein tilanpuutteen vuoksi. LUE SEURAAVAKSI:

Lieksan aluerehtori Timo Vattulainen toteaa Ylelle olevansa pöyristynyt tuoreesta linjauksesta. Hänen mukaansa näyttä siltä, että Suomessa ollaan luopumassa lopuistakin perinteistä.

Kansanedustaja Aittakumpu kommentoi Ylen uutista ja huomauttaa, että moni mediakin vähätteli aiemmin poliitikkojen huolta apulaisoikeusasiamiehen joulujuhlalinjauksesta. Hänen mielestään perinteitä pitäisi saada vaalia.

”Linjauksen surulliset seuraukset ovat nyt kaikkien nähtävillä. Ketä palvelee, että suomalaisille rakkaita perinteitä murennetaan pienen vähemmistön vaatimuksesta?” Aittakumpu harmittelee Facebook-päivityksessään.

”Koulujen kannalta on erityisen ikävää, että tämä kaikki tapahtuu joulun alla, kun suunnitelmat juhlista ovat jo pitkällä. Joulujuhlan järjestämiselle kirkossa ei pitäisi olla mitään estettä, kun halukkaille järjestetään muuta ohjelmaa.”

Aittakummun mielestä asia vaatii perustuslakivaliokunnan linjauksen, kuten ministeri Kosonenkin aiemmin totesi.

LUE SEURAAVAKSI: