Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ongelma Suomessa, sillä Euroopan perusoikeusviraston tutkimukseen mukaan 47 prosenttia yli 15-vuotiaista suomalaisnaisista on kokenut väkivaltaa nykyisen tai entisen kumppanin taholta.

Pelkosen mielestä on ”surullinen tosiasia”, että edelleen Suomessa moni nainen joutuu kokemaan omassa kodissaan väkivaltaa ja turvattomuutta.

- Kansainvälinen oikeus määrittelee naisiin kohdistuvan väkivallan ihmisoikeusloukkaukseksi. Suomi on saanut asiasta toistuvia huomautuksia kansainvälisiltä ihmisoikeuksien valvontaelimiltä – ja aiheesta. Eduskunta hyväksyi helmikuussa 2014 naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä ja torjumista koskevan Istanbulin sopimuksen. Sopimus astui voimaan 1.8.2015, mutta sen toimeenpano on kesken monelta osin, erityisesti koskien riittävää turvakotiverkostoa, Pelkonen kirjoittaa.

Pekosen mielestä turvakotien nykyisin valtion vastuulla oleva rahoitus on täysin riittämätöntä. Ensi vuoden rahoitukseksi esitetään 11,55 miljoonaa euroa.

- Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n selvityksen mukaan pelkkä turvakotiverkoston minimitasolle saattaminen maksaisi noin 40 miljoonaa euroa. Vuonna 2014 pelkästään pääkaupunkiseudulla noin 300 henkilöä jäi ilman turvakotipaikkaa, Pelkonen kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivaltaa vastustavan erikoisyksikön suositusten mukaan 10 000 asukasta kohden tulisi olla yksi turvakodin perhepaikka.

- Suomessa tulisi tämän perusteella olla yli viisisataa perhepaikkaa. Silti paikkoja on vain 120. Raiskauskriisikeskuksia pitäisi suositusten mukaan olla 25. Meillä niitä on kaksi. Matalan kynnyksen tukikeskuksia, joihin väkivaltaa kokenut nainen pääsee nopeasti ilman ajanvarausta, sosiaaliturvatunnusta, rahaa tai ilman suomen kielen taitoa, Suomessa ei ole yhtäkään, Pelkonen luettelee.