”Kun päätetään päästövähennyksistä, päätetään myös sosiaaliturvasta. Katso, miten ilmastonmuutoksen haittoja voitaisiin vähentää.”

Tähän Kelan Twitterissä esittämään väitteeseen puuttuu kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok), joka kyseenalaistaa samalla Kelan rahankäytön.

”Veronmaksajan rahaa maksetaan tämän oudon väitteen julkaisemisesta. Ihan hyvä ensi vaiheen lähtökohta olisi ymmärtää, että päästövähennyksistä ja sosiaaliturvasta ei päätetä samassa yhteydessä. Voisiko Kela miettiä resurssiensa käyttöä?”

Jutun alaosassa Kelan alkuperäinen tviitti. Juttu jatkuu upotuksen alla.

Kela toteaa keskustelussa, että laitos pitää tärkeänä, että sosiaaliturvasta kirjoitetaan ja keskustellaan.

”Juttuja mainostetaan, jotta julkaisemamme sisällöt tavoittaisivat juuri niistä kiinnostuneet lukijat ja tärkeät sidosryhmät.”

Alkuperäinen tviitti viittaa Kelan julkaiseman Sosiaalivakuutus-lehden artikkeliin. Artikkelissa esitetään, että jos ilmastonmuutosta halutaan torjua tosissaan, sosiaalipolitiikan ja talouskasvun kytkös täytyy murtaa. Tämä voi tarkoittaa myös luopumista jatkuvan kasvun ihanteesta, Kelan lehti viestii puhuen myös ”radikaaleista muutoksista talousjärjestelmään”.

”Hyvinvointiin liittyviä yhteiskuntapoliittisia kysymyksiä on pakko pohtia, kun päätetään vaikkapa päästövähennyksistä. Ilmaston lämpenemisen vakavimmat seuraukset voivat järkyttää hyvinvointivaltiota rajustikin”, Sosiaalivakuutus kertoo.

Esiin nostetaan muun muassa se, että suurituloiset kuluttavat enemmän luonnonvaroja ja hiilidioksidia pääsee ilmakehään eniten rikkaista maista. Lehdessä esitetään tutkijoiden näkemyksiä siitä, millaista voisi olla ilmastonmuutosta hillitsevä sosiaalipolitiikka.

”Perusturvan varassa elävän länsimaisen ihmisen elintasosta ei voida poliittisesti tinkiä, vaikka perusturva olisikin planetaarisesti ylimitoitettua. Siksi ylempiin tuloluokkiin kuuluvien ihmisten elämäntavan on muututtava”, sanoo Kelan johtava tutkija Tuula Helne.

LUE MYÖS: