Suurimman oppositiopuolueen sdp:n kansanedustaja Satu Taavitsainen kirjoittaa blogissaan järkytyksestään koskien tuoretta tilastoa julkisten sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen ulosottoon päätymisestä.

”Valtakunnan voudin tuore tilasto julkisten sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen ulosottoon päätymisestä on vuodelta 2018 aivan karmea. Yhteensä 386 471 maksua meni ulosottoon! Kasvua on vuodessa tapahtunut 21 prosenttia, eli eli nyt ulosottoon meni 66 712 laskua enemmän kuin vuonna 2017”, Taavitsainen kirjoittaa.

Hän on tarkastellut erikseen oman maakuntansa Etelä-Savon tilannetta, jossa ulosottoon päätyneiden sote-asiakasmaksujen määrä on Taavitsaisen mukaan kasvanut 85% edelliseen vuoteen verrattuna eli lukumäärässä kerrottuna noin 7000 laskua enemmän.

”Koko Suomessa sairaala- ja laitoshoitomaksujen ulosottoon joutuneiden maksujen määrä on ollut yhteensä 125 629, jossa kasvua on ollut 25%, eli 25233 laskua enemmän meni koko maassa ulosottoon kuin vuonna 2017. Järkyttäviä kasvuprosentteja. Eikö kellään hallituksen ministerillä ole hälytyskellot soineet?” Taavitsainen kirjoittaa.

Hänen mielestään pienituloisia ihmisiä ei saa ajaa ulosoton toimenpitein umpikujaan, sillä sairastumiselle ei mahda mitään.

”Tämä järkyttävä sairaiden ihmisten saalistus on loputtava”, Taavitsainen vaatii.

LUE BLOGI PUHEENVUOROSTA: Satu Taavitsainen: Ulosoton tuoreet tilastot paljastavat entistä karmivamman tilanteen

Taavitsainen kritisoi samalla hallituksen asiakasmaksulain esitystä, joka poistaisi niin sanotun välikaton.

LUE TARKEMMIN AIHEESTA:

Asiakasmaksujen ”pommi” kuohuttaa: 62 euron omavastuu nousee jopa sadoilla euroilla – ”Tämä on valtava hinnankorotus”

”On ällistyttävää, että hallitus ei ymmärrä luovansa mahdottoman tilanteen osalle suomalaisia”

Ylilääkärin havainto asiakasmaksujen ”pommista”: ”Merkitsee todellisuudessa maksujen kasvamista 2020-luvulla”

Asiakasmaksujen uudistus: Tutkija selvitti voittajat ja häviäjät – Näin ”pommi” todella vaikuttaa