Kansanedustaja, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö arvostelee kovin sanoin hallituksen linjaa erityisesti irakilaisten turvapaikanhakijoiden suhteen. Hän kertoo tavanneensa irakilaisia maanantaina Helsingissä.

–Ruotsi ja Saksa eivät pakkokäännytä irakilaisia takaisin epävakaassa konfliktin tilassa olevaan maahan, joka on turvaton ihmisille. He myöntävät valtaosalle turvapaikan tai vähintään väliaikaisen oleskeluluvan. Suomen hallitus ja Migri eivät näin tee, Niinistö kommentoi Facebook-kirjoituksessaan.

Hän sanoo, että Suomi on pakkokäännyttämässä ihmisiä turvattomaan Irakiin.

–Hallituksen on arvioitava politiikkansa uudestaan: Suomen on annettava vähintään väliaikainen oleskelulupa ihmisille, jotka ovat vaarassa joutua hengenvaaraan Irakissa tai joutuvat oikeudettomaan tilaan Suomessa, paperittomiksi, hallitusten omien päätösten takia. Ennen näissä tilanteissa olisi myönnetty väliaikainen oleskelulupa tai humanitaarinen suojelu, mutta Sipilän hallitus ei ihmisyyttä kunnioita.

Niinistö kertoo, että hänen maanantaina tapaamiensa turvapaikanhakijoiden mukaan suurin vääryys ovat epämääräisesti tulevat kielteiset päätökset.

–Näiden ihmisten on vaikea ymmärtää, miksi Suomi kohtelee heitä näin.

Maahanmuuttovirasto eli Migri päivitti maalinjauksiaan tammikuussa.

–Vallitsevan oikeuskäytännön mukaan turvapaikanhakijoina Suomeen tulleita afganistanilaisia, irakilaisia ja somalialaisia voidaan palauttaa kotimaihinsa, ellei heillä ole yksilöllisiä perusteita kansainvälisen suojelun saamiselle, Migri linjasi.

Irakin suhteen Migri kertoo, että Bagdadin turvallisuustilanne on heikentynyt, mutta ”väkivalta ei yllä äärimmäisen korkealle tasolle, joka on edellytyksenä kansainvälisen suojelun saamiselle pelkästään kotipaikan olosuhteiden perusteella”.

– Myös KHO on todennut, että Bagdadiin voidaan palauttaa, Migri kertoi tammikuussa.

Lue lisää: Maahanmuuttovirasto julkaisi maalinjaukset: Irakin Bagdadiin voi palauttaa – KHO samaa mieltä