Kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti esittää lakimuutosta, jossa kunnan kotihoidon työntekijöiden autot rinnastettaisiin pysäköinnin suhteen viranomaisten autoihin.

Lauslahti on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen.

– Nykyinen tilanne on kestämätön ja järjetön. Kunta rankaisee sakkolapulla kotihoidon pienipalkkaista hoitajaa työnsä tekemisestä. Tämä tapahtuu aivan liian usein, koska hoitajat joutuvat monissa tilanteissa päästäkseen hoidettavan luokse pysäköimään hetkellisesti väärin. Tragikoomisinta on, että työssä käytetään kaiken lisäksi kunnan omaa autoa, jota silti sakotetaan, Lauslahti sanoo tiedotteessa.

Lauslahden mukaan kotihoitajille ovat kirjoittaneet sakkoja sekä kuntien omat pysäköinninvalvojat kuin yksityiset parkkifirmatkin.

Hän esittää kirjallisessa kysymyksessään näin:

– Kun kotihoidon työntekijä on työtehtävissä, hänen autonsa tulee rinnastaa esimerkiksi tieliikennelain 48 pykälän 3 momentin mukaisiin ajoneuvoihin, jotka virkatehtävissä saa tilapäisesti pysäyttää tai pysäköidä tehtävän vaatimalla tavalla edellyttäen, ettei liikennettä ilmeisesti vaaranneta.

Lauslahti huomauttaa, että kun hoitaja etsii luvallista pysäköintipaikkaa, se lyhentää asiakkaan luona käytettävää aikaa.

– Suurin häviäjä tässä on kotihoidon asiakas, joka odottaa ruokaa, lääkkeitä tai hoitoa. Asiakkaalle tämä hoitajan käynti voi olla ainoa kontakti toiseen ihmiseen tai ulkomaailmaan, Lauslahden tiedotteessa sanotaan.