Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Arto Satonen on tyytyväinen Euroopan kansanpuolueessa käynnistyneeseen keskusteluun unkarilaisen Fidesz-puolueen erottamiseksi puolueesta. Satosen mukaan Unkari on Fideszin johdolla muuttunut epädemokratiaksi.

Satonen huomauttaa, että Fidesz ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán ovat muuttaneet Unkarin vaalijärjestelmää niin, että 49 prosentin kannatuksella saa kahden kolmanneksen määräenemmistön parlamentissa. Määräenemmistöllä Fideszin hallinto on voinut muuttaa Unkarin perustuslakia ilman opposition tukea.

”Fideszin ja sen johtajan Viktor Orbanin käsitys demokratiasta on erilainen. Heidän käsityksensä mukaan kansalta vaaleissa saatu mandaatti antaa luvan rajoittaa opposition, median ja kansalaisjärjestöjen toimintaa. Fidesziläinen ”demokratia” rajaa julkisen keskustelun aiheisiin, jotka ovat vallanpitäjille mieluisia”, Satonen sanoo tiedotteessaan.

Satosen mukaan Fidesz pelottelee lisäksi unkarilaisia valheilla eurooppalaisesta maahanmuuttopolitiikasta.

Hän nostaa esimerkiksi Unkarin hallinnon rahoittaman kampanjan, jonka kuvituksessa käytettiin kuvaa EPP-taustaisesta komission puheenjohtajasta Jean-Claude Junckerista. Kampanja väitti esimerkiksi, että Euroopan komissio suunnittelee pakollista mekanismia turvapaikanhakijoiden sijoittamiseksi EU-jäsenmaihin. Komissio osoitti kampanjan väitteet vääriksi muistuttamalla, että turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen perustuu aina vapaaehtoisuuteen.

”Fideszin ja Viktor Orbánin kritisoimisessa ei ole kyse siitä, etteivätkö he saisi olla huolissaan hallitsemattoman maahanmuuton seurauksista. Minäkin olen huolissani hallitsemattoman maahanmuuton seurauksista, mutta valehtelu, pelottelu ja vihan lietsominen ovat yksiselitteisen väärin. Ne heikentävät kansalaisten luottamusta politiikkaan ja nakertavat siten demokratian ja oikeusvaltion perustaa”, Satonen kommentoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo esitti viikolla Unkarin Fidesz-puolueen erottamista europuolue EPP:stä. Erottaminen vaatii, että seitsemän EPP-puoluetta viidestä eri maasta on erottamisen takana. Orpo arvioi, että riittävä määrä tukijoita saadaan esityksen taakse. Lue lisää: Kokoomus ajaa nyt Orbánin Fideszille potkuja – ”Tänään on deadline”

Mikäli kokoomus saa esitykselleen kuusi tukijaa, etenee Fideszin erottaminen EPP:n puoluevaltuuston kokoukseen 20. maaliskuuta. Kokous voi äänestää erottamisesta heti tai siirtää sen huhtikuun kokoukseen.

Fideszillä on 12 paikkaa EPP:n riveissä EU-parlamentissa. Erottaminen ei heiluttaisi EU-parlamentin nykyisiä voimasuhteita, koska EPP sekä Euroopan sosialistit ja demokraatit, S&D, säilyttäisivät enemmistöasemansa.

Suomessa kokoomuksen lisäksi kristillisdemokraatit kuuluvat EPP:hen.

Lue myös: Nyt riitti Petteri Orpolle: ”Fidesz on mennyt liian pitkälle”