Oppositioedustaja vaatii hallitusta pitämään lupauksensa bensan hinnan alentamisesta. Perussuomalaisten Ville Tavion mielestä suomalaiset maksavat liikaa bensasta verojen takia.

Tavio vaatii bensan hinnan alentamista hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä. Tavion mielestä polttoaineverotusta pitää pienentää kuluttajahintojen alentamiseksi, koska raakaöljyn markkinahinta on kasvanut.

Hän viittaa hallituksen vuoden 2016 päätökseen bensaveron korottamisesta. Päätökseen kirjattiin tuolloin niin sanottu Soini-pykälä. Ulkoministeri Timo Soini, perussuomalaisten tuolloinen puheenjohtaja, ilmoitti kehysriihen yhteydessä, että jos öljyn maailmanmarkkinahinta nousee 80 dollariin tynnyriltä, verotusasiaa harkitaan uudelleen.

Tavio vaatii hallitusta nyt pitämään lupauksensa, sillä raakaöljyn tynnyrihinta on toukokuussa käynyt yli 80:ssa dollarissa.

– Tässä kuussa Yhdysvalloissa bensa maksaa noin 0,70 euroa litra ja Suomessa noin 1,60 euroa litra, eli hinta on Suomessa yli kaksinkertainen, Tavio sanoo.

Hän huomauttaa, että bensiinin kuluttajahinnasta suurin osa on veroja ja osa hinnasta ”veroa veron päälle, koska arvonlisävero maksetaan polttoaineverollisesta hinnasta”. Tavio kysyy, mitä hallitus aikoo tehdä huolehtiakseen siitä, että nestemäisten polttoaineiden valmisteverossa otetaan huomioon raakaöljyn hinnan nouseminen.