Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi sanoo tiedotteessaan, että kansanedustajia yllättäneet Yhdysvaltain sotaharjoitukset Suomessa ovat ”tarkoituksellinen provokaatio”. SDP:n Mika Kari puolestaan arvostelee puolustusministeriön ryhtyneen tekemään omaa ulkopolitiikkaansa.

Mustajärvi, puolustusvaliokunnan jäsen, älähtää tiedotteessaan ”Nato-harjoituksesta” eli Oregonin kansalliskaartin laivuevierailusta ja ”ennennäkemättömällä yhdysvaltalaiskalustolla toteutettavasta maihinnousuharjoituksesta” Suomessa.

Ihmetystä on herättänyt muun muassa se, että panssari- ja hävittäjäharjoitusten järjestämistä on pyytänyt Yhdysvallat itse.

– Yhdysvaltojen aloitteellisuus tähtää Suomen ulkopoliittisen linjan muuttamiseen, Mustajärvi väittää.

Lue myös: USA:n panssareista hässäkkä eduskunnassa – ”Uusi tapa”

Hänen mielestään ”nykyisessä kiristyneessä kansainvälisessä ilmapiirissä on erityistä syytä pohtia harjoitusten ulkopoliittisia signaaleita ja merkitystä”.

– Kaikki se, mikä on mahdollista, ei välttämättä ole viisasta. Nyt kaivataan isännän ääntä sen selventämiseksi, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ei tällä tavalla muuteta ja eduskuntaa sivuuteta, kansanedustaja vaatii.

Mustajärvi on myös ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä puolustuspoliittisen selonteon seurantaryhmän jäsen.

SDP:n Kari, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, paheksuu omassa tiedottessaan puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) Ylelle antamaa haastattelua. Ministeri Niinistö ihmetteli Ylen A-talkissa torstaina harjoituksista noussutta kohua.

- Olen huolestunut siitä, että puolustusministeri ei näe minkälaista ulkopoliittista signaalia harjoitukset voivat antaa, Kari ihmettelee.

Hänen mukaansa puolustusministeri tekee nyt omaa ulkopolitiikkaansa, vaikka ”Suomessa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on vuosikymmenet tehty laajassa parlamentaarisessa yhteistyössä”.