Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen vastaa Facebookissa palautteeseen ja kritiikkiin, jota hän on saanut kuukautis- ja inkontinenssisuojia koskevasta aloitteestaan. Sarkkinen alentaisi näiden tuotteiden arvonlisäveron 10 prosenttiin nykyisestä 24 prosentista.

– Jotkut ovat nähneet aloitteen olevan miehiä syrjivä. En oikein näe miten se olisi näin, sillä jos miehet ostavat kuukautis- ja inkontinenssisuojia, koskee veronalennus yhtä lailla heitä. On myös muistettava, että myös jotkut miehet tarvitsevat sairauden tai ikääntymisen vuoksi pidätyssuojia, joten veronalennus koskisi toki heitäkin. On nostettu esiin, että miehillä menee rahaa partakoneisiin, joten tasa-arvon nimissä myös partakoneiden veroa pitää laskea. En näe, että partakoneet ovat täysin kuukautis- ja inkontinenssisuojiin rinnastettavia, sillä kyse ei ole samalla tavalla välttämättömistä terveystarvikkeista eikä lisääntymisterveydestä yksilölle aiheutuvien kulujen helpottamisesta, Sarkkinen kirjoittaa.

Hän toteaa myös, että maailmassa on varmasti isompiakin ongelmia kuin kuukautis- ja pidätyssiteiden kustannukset.

– Ei mielestäni voi ajatella, että pienet ongelmat korjataan vasta kun kaikki isot on hoidettu pois alta. Jos näin ajatellaan, niin niiden korjaamisen aika ei koita koskaan, Sarkkinen toteaa.

Sarkkinen kertoo myös, että aloitteeseen positiiviesti suhtautuvat haluaisivat kuukautis- ja inkontinenssisuojien arvonlisäveron kokonaan pois. Ajatus näkyy myös Uuden Suomen kyselyssä.

– On perusteltua siirtää nämä terveys- ja hygieniatuotteet samaan verokategoriaan farmasiatuotteiden kanssa. Ei olisi mielestäni peruteltua alentaa niiden veroa alle niin ikään välttämättömien lääketuotteiden veron. Alennettuun kymmenen prosentin verokantaan siirtyminen olisi tässä vaiheessa jo merkittävä parannus, Sarkkinen toteaa.

Lue myös:

Yrittäjä kuukautissuojien veroalesta: ”Valitettavasti vain muutama EU-maa on edennyt asiassa”

Kansanedustaja: Kuukautissuojille veronalennus – hinta halpenisi

”S-ryhmältä erittäin iso päätös” – Kuukautiskuppi tulee ruokakauppoihin