Kansanedustaja Jyrki Kasvin (vihr.) mielestä Suomessa on jotain pahasti vialla.

- Noin miljoona suomalaista syö Kelan korvaamia psyykenlääkkeitä, ja pelkästään masennuslääkkeitä käyttää meistä noin 400 000. Lisäksi noin puolelle miljoonalle suomalaiselle on määrätty verenpainelääkkeitä. Joka neljäs työssä käyvä suomalainen kärsii jonkinasteisesta työuupumuksesta, Kasvi luettelee blogissaan.

- Vähättelemättä kenenkään depressiota tai verenpainesairautta, Suomessa on jotain pahasti vialla. Olemme pahoinvoiva kansakunta, jota pidetään pillereillä pystyssä, hän jatkaa.

Kasvin mielestä yksi selitys suomalaisten pahoinvoinnille on työelämä.

- Merkittävä osa suomalaisten syömistä mieliala- ja verenpainelääkkeistä määrätään työterveysasemilla, joihin työssä käyvät suomalaiset menevät, kun epäilevät verenpaineensa nousseen, tai kun uupumuksen, ahdistuksen ja masennuksen kanssa ei enää tule toimeen. Työterveysasemien asiakkaita ovat työnantajat, jotka maksavat siitä, että työntekijät pääsevät nopeasti lääkäriin ja pysyvät työkuntoisina. On kuitenkin paljon helpompaa ja halvempaa kirjoittaa resepti kuin selvittää, onko työyhteisössä, työkulttuurissa tai työtehtävissä jotain vialla, Kasvi kirjoittaa.

Kasvin mielestä tietyissä tilanteissa työpaikan tai ammatin vaihdoksen suositteleminen voisi olla parasta työterveyshoitoa.

- Doupataanko suomalaiset lääkkeillä työkykyisiksi, vaikka todellisuudessa työntekijöiden asemesta työpaikat ovat sairaita? Hoidammeko oireita pahoinvoinnin syiden asemesta? hän kysyy.

Kasvin mielestä suomalaisessa johtamiskulttuurissa ei osasta tunnistaa alaisten pahoinvointia.