Vihreiden kansanedustaja Outi-Alanko Kahiluoto kertoo ajaneensa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa yhdessä muun opposition kanssa sitä, ettei voitontavoittelu olisi mahdollista sosiaali- ja terveyspalveluissa.

”Olemme äänestäneet tästä monesti viime vuoden aikana. Joka kerta hallituspuolueet ovat enemmistöllä estäneet voitontavoittelun rajoittamisen”, hän kirjoittaa Facebookissa.

”Hallituspuolueet kokoomus, keskusta ja Sininen tulevaisuus tietävät tasan tarkkaan, mikä on suurten hoivayritysten toimintalogiikka. Ne pyrkivät valtaamaan markkinoita ja tekemään hoiva- ja hoitobisneksellä voittoa. Ei niiden intressinä ole toimia pitkään siellä, missä voittoa ei tule. Hoivapalvelut, heikommista huolehtiminen ja henkilöstön hyvinvointi sopivat huonosti yhteen voitontavoittelun kanssa”, Alanko-Kahiluoto jatkaa.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi lauantaina STT:n haastattelussa puolueen haluavan rajoittaa voi­ton­ta­voit­te­lua van­hus­ten hoi­va­pal­ve­luis­sa. Haaviston mukaan yk­si vaih­to­eh­to oli­si mal­li, jos­sa van­hus­ten­hoi­toa ei sai­si lain­kaan jär­jes­tää voi­ton­ta­voit­te­lu­pää­mää­räs­sä.

Alanko-Kahiluodon mukaan kyse on arvovalinnasta.

”Nyt on aika vaatia Orpoa, Sipilää ja Soinia toimiin ahneen voitontavoittelun lopettamiseksi! Voitontavoittelun rajoittaminen pitää kirjata eduskunnassa käsittelyssä oleviin sote-lakeihin!”

Haaviston kommentti herätti laajaa kiinnostusta sosiaalisessa mediassa ja sai osakseen rankkaa arvostelua.

Esimerkiksi kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos ihmetteli, aikooko vihreät seuraavaksi ehdottaa voitontavoittelun kieltämistä asumisessa tai syömisessä. Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Timo Haapala puolestaan leimasi Haaviston ehdotuksen ”höpsispuheeksi”.

Kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä varoitti lauantaina hoivayhtiöiden ”tunkeutumisesta” päiväkoteihin, lastensuojeluun ja vammaisten hoitoon. Lue tarkemmin: Emeritusprofessorilta tyly kuitti: ”Miksi kukaan ei ole vaivautunut kertomaan karmeasta tilanteesta Juha Sipilälle?”