Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) uskoo, että radikaalifeministinen liike ja kristilliset tahot ajavat yhdessä Suomeen täydellistä seksin ostokieltoa. Ruotsin vuonna 1999 toteuttama täysi ostokielto ei Kontulan mukaan poistanut seksimarkkinoita.

- On kaksi vahvaa ryhmää, jolla on tarve kriminalisoida osto: Ruotsista tullut radikaalifeministinen liike ja kristillinen ryhmä, joiden mielestä seksin ostaminen on väärin, Kontula sanoo Ylen aamutelevision haastattelussa.

Kontula kirjoitti viikonloppuna Uuden Suomen blogissaan, ettei kannata seksin ostokieltoa, sillä se ei auta ihmiskaupan uhreja.

Kansanedustajan mukaan nykyinen parituksen uhreilta seksin ostamisen kieltävä laki ei ole juuri parantanut parituksen uhrien asemaa.

- Ainoa ryhmä, joka on hyötynyt, ovat itsenäiset seksikauppaa harjoittavat suomalaiset naiset, Kontula sanoo.

”Kielto veisi markkinat”

Ylen haastattelussa kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi kannattaa täydellistä ostokieltoa. Hän viittaa Ruotsiin, jossa poliisin mukaan paritus ja ihmiskauppa olisivat vähentyneet ostokiellon jälkeen.

Ahvenjärvi olisi valmis ulottamaan Ruotsin mallin mukaisen lainsäädännön myös Suomeen.

- Meiltä puuttuu käytännössä ihmiskaupan ja parituksen uhrien suojaamiseksi tarkoitetut rajat, se avaa markkinoita järjestäytyneelle rikollisuudelle. Kun markkinat viedään, voimme vähentää toimintaa, Ahvenjärvi sanoo.

Tämänhetkinen laintulkinta on, ettei seksin ostaja ei ole velvollinen itse ottamaan selvää siitä, onko seksikaupan toinen osapuoli parituksen tai ihmiskaupan uhri. Vain tietoinen tarttuminen paritukseen on rangaistavaa.

Seksin ostaminen sitä vapaaehtoisesti myyvältä henkilöltä ei ole Suomessa kielletty.

”Päivä riitti”

Vasemmistoliiton Anna Kontula kiisti Ahvenjärven Ruotsi-perustelun ja tiedot siitä, että laiton seksikauppa olisi kadonnut länsinaapurista lain jälkeen.

- Kun ministeri sanoi aikanaan, että prostituutio on lakannut, minulta kesti päivä ilman kielitaitoa löytää keskeiset myyntipaikat, Kontula kertoi kokemuksensa.

Keskustelu seksin ostokiellosta käynnistyi viime viikolla, kun oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi aloittavansa uudelleen valmistelut seksin ostamisen kriminalisoinnista.