Puolustusministeri Jussi Niinistön tuomitseva lausunto siviilipalvelukseen siirtyneistä reserviläisistä aiheuttaa vastareaktioita.

Niinistö toi maanantaina esiin huolensa ”reservikarkureiden” määrän lisääntymisestä ja ilmoitti, että tällaiset henkilöt ”eivät ansaitse arvostustamme”. Lue lisää: Puolustusministeri Niinistö jyrähtää: ”Reservikarkurit nakertavat järjestelmämme uskottavuutta”

Muun muassa Varusmiesliitto ja kansanedustaja Touko Aalto (vihr.) ottavat kantaa puolustusministerin sanoihin. Kansanedustaja Aallon mielestä ”reservikieltäytyminen ei tee kenestäkään rintamakarkuria ja täydennyskoulutuksen kautta siviilipalveluksen suorittaminen ei kerro siitä, että ihmistä ei huvita puolustaa maatamme”. Hän huomauttaa, että varttuessaan moni asepalveluksenkin suorittanut voi pohtia elämänsä valintoja ja tahtoo siirtyä siviilipalvelukseen täydennyskoulutuksen kautta.

Aalto kertoo antavansa suuren arvon kaikille, ”jotka ovat valinneet tässä yhteiskunnassa sen vaikeamman reitin ja suorittaneet asevelvollisuutensa siviilipalveluksen kautta tai puolustaneet arvojaan totaalikieltäytymisen kautta”.

– On hyvä asia, että Suomessa on mahdollisuus hakeutua siviilipalvelukseen myös reservivaiheessa. Minäkin olen pohtinut tätä mahdollisuutta pitkään ja ministerin kommenttien jälkeen todennäköisesti hakeudun siviilipalvelukseen, kansanedustaja kirjoittaa julkisessa Facebook-päivityksessään.

– Puolustusministerin sanat ovat vastenmielisiä ja arvottomia. Ministeri Niinistö voisi toisten vakaumuksen loukkaamisen sijaan pohtia asevelvollisuuden kehittämistä sukupuolineutraaliksi, Aalto jatkaa.

Myös Varusmiesliitto katsoo, että reservistä poistuvien syyllistäminen on turhaa. Liitto jakaa silti huolen siitä, että siviilipalvelukseen vaihtavien määrä on moninkertaistunut viime vuosina. Vuonna 2015 hakemuksia siviilipalveluskeskuksessa järjestettäville kursseille tuli lähes 1000 ja viime vuonna reilut 700.

– Sitä aiemmin reservistä oli halukkaita poistumaan vuosittain vain noin parisataa henkilöä, Varusmiesliitto kertoo.

Varusmiesliiton mielestä syyt reservistä poistumisen taustalla ovat moninaisia.

– Ilmiön syitä on tutkittava tarkemmin, jotta siihen voidaan tehokkaasti puuttua. Ei ole tarkoituksenmukaista tuomita ketään rintamakarkuriksi ilman analyysiä ratkaisuun johtavista syistä, Varusmiesliiton puheenjohtaja Juuso Kurttila toteaa tiedotteessa.

Varusmiesliiton mukaan on huolestuttavaa, mikäli ”Puolustusvoimien olosuhteet tai joustamattomuus pakottavat muutoin motivoituneen reserviläisen eroamaan reservistä”.

– Julkisuudessa olevien tietojen mukaan reservistä kieltäytyminen juontaa juurensa yleisimmin saapuvaan kertausharjoituskutsuun. Tällöin lopullinen ratkaiseva tekijä täydennyskoulutukseen hakeutumisen taustalla voi olla puolustusvoimien joustamattomuus siviilielämän vaatimusten suhteen tai kasarmien sisäilmaongelmien laukaisemat hengitysvaikeudet, liitto pohtii.

Varusmiesliiton mukaan Puolustusvoimien olisikin joustettava toiminnassaan, jotta motivoituneiden reserviläisten ei tarvitsisi poistua sodanajan joukoista käytännön esteiden vuoksi. Liitto korostaa lisäksi, että ilmiö on suuressa mittakaavassa marginaalinen, onhan Suomen sodan ajan reservin koko noin 900 000 henkilöä.

Varusmiesliitto ry on suomalaisten varusmiesten ja siviilipalvelusmiesten valtakunnallinen edunvalvontajärjestö.

Puolustusministeri Niinistö ei ole arvostelussaan yksin, sillä myös Reserviläisliitto on arvostellut siviiliin vaihtaneita reserviläisiä jyrkin sanoin. Lue lisää: Reserviläisliitto ryöpyttää siviiliin siirtyneitä nyky-Suomen ”rintamakarkureita”