Eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) arvioi, että turvallisuustilanne ympärillämme on jatkuvasti kiristynyt.

–Voimapolitiikka on tehnyt paluun eikä sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan tai sillä uhkaamista voida sulkea pois, hän kommentoi Puheenvuoron blogissaan .

Pelkonen nostaa esiin Venäjän toimet Ukrainassa, Donald Trumpin valinnan Yhdysvaltain presidentiksi, Pohjois-Korean ja terrorismin. Lisäksi hän huomauttaa, että Suomessa syrjäytyminen on yksi suurimmaista turvallisuusuhista.

–Jokainen järjestelmän ulkopuolelle jäänyt yksilö onkin kallis menetys, paitsi taloudellisesti myös inhimillisesti. Tuoreimmassa Pisa-tutkimuksessa nuoremme pärjäsivät hyvin, mutta Suomessa sukupuolten välinen ero oli kaikkein suurin. Panostukset varhaiskasvatukseen, laadukkaaseen koulutukseen ja mielekkäiden harrastusten tarjoamiseen ovat viime kädessä vaikuttavinta turvallisuuspolitiikkaa, hän sanoo.

–Arjen turvallisuuden ylläpitämisessä viranomaisten lisäksi myös jokaisella yksilöllä on roolinsa. Keskinäinen kunnioitus ja toisten huomioiminen ovat pieniä tekoja, mutta kertovat paljon yhteiskunnan todellisesta tilasta. Turvallinen yhteiskunta tarvitsee valveutuneita kansalaisia, jotka ovat valmiita tarvittaessa tulemaan apuun. Turvallisuus syntyy joka ikinen päivä meidän jokaisen toimesta, Pelkonen jatkaa.

Lue myös: Sotatieteiden tohtorilta haaste suomalaisille: "Olisi syytä muistaa marsalkka Mannerheimin sanat"