Juha Lavapuro eduskunnassa. Arkistokuva.Kuva: Uusi Suomi

Hallituspuolue Sinisten kansanedustaja Matti Torvinen syyttää valtiosääntöoikeuden asiantuntijoita puuttumisesta perustuslakivaliokunnan työhön sote-uudistuksen käsittelyssä. Torvinen on itse valiokunnan jäsen.

Hänen mielestään professorit Tuomas Ojanen ja Juha Lavapuro ”ovat pilanneet valtiosääntöoikeuden tavan toimia”. Molemmat ovat olleet perustuslakivaliokunnan kuultavina asiantuntijoina, mutta myös kertoneet uudistukseen liittyvistä huolistaan julkisesti.

”Tänä aamuna olin tosi järkyttynyt siitä, että valtiosääntöoikeuden asiantuntijat jälleen ulkoparlamentaarisesti pyrkivät vaikuttamaan tähän prosessiin”, Torvinen sanoo.

Julkisoikeuden professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta arvioi tiistaina Ylen Aamu tv:ssä, että perustuslain näkökohtia ei ole riittävän varhain otettu huomioon sote-uudistuksessa. Erikseen hän nosti esiin sote-uudistuksen mukanaan tuoman asiakassuunnitelman, uuden järjestelmän rahoituksen ja valvonnan sekä notifiointikysymyksen. Lavapuro ei usko, että ongelmia ehditään korjaamaan tällä hallituskaudella.

Lavapuro on tuonut huoliaan esiin aiemminkin, esimerkiksi tammikuussa hän listasi Uuden Suomen haastattelussa kolme isoa sote-ongelmaa perustuslain näkökulmasta. LUE LISÄÄ: Professori listaa 3 isoa sote-ongelmaa – ”Demokratian kannalta aivan ytimessä”

Hallitus on päättänyt, ettei lakeja tarvitse lähettää ennakkotarkastukseen EU:n komissiolle. Sen sijaan Korkein hallinto-oikeus pitää notifiointia oikeusvarmuuden kannalta tärkeänä.

”Lavapuro veti kaikilta valtiosääntöoikeuden asiantuntijoilta housut nilkkaan!” Torvinen puhisi eduskunnan perustuslakivaliokunnan ovella tiistaiaamuna.

”Meidän pitää tulevaisuudessa uusia koko asiantuntijamenettely. Ja kun on sovittu, että ulos ei tulla ennen kuin ratkaisu on tullut, niin Lavapuro varsinkin tänään jälleen törkeästi pyrki puuttumaan valiokunnan työskentelyyn. Juristina minä en voi sitä ymmärtää”, Torvinen katsoo.

Lavapuro on jo aiemmin vastannut vastaavaan arvosteluun . Hänen mukaansa asiantuntijoilla on sananvapaus ja he saavat tuoda julkisuuteen asioita, joita ovat itse nostaneet esiin valiokunnassa.

”Olen kommentoinut vain asioita, jotka olen jo sanonut perustuslakivaliokunnalle enkä ota kantaa siihen, mitä perustuslakivaliokunta on päättämässä”, hän sanoi aiemmin Ylelle.

Professorien sananvapautta ovat puolustaneet myös oppositiopoliitikot, kun taas hallituspuolueissa heidän toimintansa on kyseenalaistettu. LUE LISÄÄ: Professorien sote-kommenteista heräsi ihmetys – ”Outoa toimintaa”

”On normi perustuslakivaliokunnan käytäntö, että asiantuntija saa halutessaan tuoda kantojaan julki, mutta ei muiden valiokunnassa kuulemiensa. Vihjaatko että valiokunta ei kykenisi arvioimaan tasapainoisesti lausuntoja, jos on avointa keskustelua? Mitä hiljaisuus sitten palvelee?”, vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö totesi taannoin.

Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto on ratkaiseva hallituksen sote-uudistuksen toteutumismahdollisuuksien kannalta. Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) ei osannut aamulla arvioida Uuden Suomen haastattelussa, valmistuuko lausunto tiistaina aikana. LUE LISÄÄ: ”En osaa arvioida” – Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajalta ei lupauksia sote-lausunnosta