Oppositiopuolue SDP:n kansanedustajan Satu Taavitsaisen mukaan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen on syytä ottaa oppia Kelan toimeentulotuen siirtämisen toteutuksen arvioinnista, kun sotea toteutetaan.

–Kelan saama opetus on hyvä tulevalle sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukselle: Turvallisinta on edetä vaiheittain, eikä liikkeelle kannata lähteä suurista kaupunkikeskuksista, Taavitsainen kommentoi Puheenvuoron blogissaan .

Kela teki toukokuussa 2017 sisäisen arvioinnin perustoimeentulotuen siirtymisestä Kelaan. Arvioinnin mukaan perustoimeentulotuen siirrossa vietiin suuri hanke läpi aikataulussa. Alkuvuonna toimeentulotuen hakemusten käsittely ja asiakaspalvelu kuitenkin ruuhkautuivat. Kelan arvioinnin perusteella lainsäädännön valmistumisen hitaus vaikeutti etuusohjeistuksen, koulutusten ja tietojärjestelmien suunnittelua ja toteutusta.

–Toivottavasti Sipilän hallitus ottaa Kelan saamat opit vakavasti. Ihmisten palvelut pitää turvata joka hetki. Sote-uudistus siirtäisi ihmisten peruspalvelut maakuntien hoidettaviksi. Tätä pitäisi ensin testata jossain maakunnassa, ettei kerralla mene koko Suomi sekaisin, Taavitsainen toteaa.

Hän suosittelee, että muutoksen valmistelulle pitää varata riittävästi aikaa. Siirtymäkausiin on Taavitsaisen mukaan varauduttava huolellisesti ja henkilöstöä on oltava riittävästi.

–Lisäksi on hyödynnettävä koko ajan sellaisten henkilöiden asiantuntemusta, joilla on käytännön kokemusta työn arjesta. Tietojärjestelmien tulee toimia ja ne tulee olla etukäteen testattu. Riskienhallinnan tulee olla muutoksissa mukana koko ajan, ja erilaisiin skenaarioihin pitää varautua huolellisesti.