Kokoomusnaisten puheenjohtajan, kansanedustaja Sofia Vikmanin mukaan perhevapaajärjestelmä on uudistettava viipymättä täällä vaalikaudella.

Hän sanoo, että nykyinen vanhakantainen järjestelmä on modernisoitava niin, että se edistää naisten korkeampaa työllisyysastetta, työelämän mahdollisuuksien tasa-arvoa sekä vanhemmuuden ja sen kustannuksien tasaista jakautumista.

–Perhevapaauudistuksessa ei ole kyse yksittäisten tukien sorvaamisesta tai leikkaamisesta vaan kokonaisuudesta. Kokonaissumman, joka järjestelmään käytetään, olisi tässäkin mallissa syytä säilyä ainakin nykyisellään. Haluamme myös säilyttää perheillä valinnanvapauden, Vikman sanoo.

Hän korostaa, ettei Suomella ei ole varaa muita Pohjoismaita alhaisempaan pienten lasten äitien työllisyysasteeseen. Vikman korostaa, että jos nuorten naisten työllisyys olisi Suomessa Ruotsin tasolla, työllisyysasteemme olisi 1,5 prosenttiyksikköä nykyistä korkeampi.

–Ei ole oikein ylläpitää rakenteita, joiden vuoksi nainen tulee aina tilastollisesti kalliimmaksi rekrytoinniksi kuin mies. Nykyinen järjestelmä vaikuttaa heikentävästi naisten työllistymiseen, palkkakehitykseen ja aina eläkekertymään asti, Vikman kommentoi..

Vikman ei hyväksy kokoomuksen hallituskumppaneiden, keskustan ja perussuomalaisten, viivytystaistelua perhevapaiden uudistamisessa.

–Ei voi olla niin, että ihmisten arkea helpottava ja parantava uudistus olisi usean vuoden ajan pannassa. Perhevapaauudistus pitäisi aloittaa mahdollisimman pian siten, että se tulisi voimaan vielä tämän hallituskauden aikana. Se osoittaisi hallitukselta reagointikykyä.

Kokoomus on käynnistänyt oman perhevapaajärjestelmän uudistamista pohtivan työnsä, jota puoluehallitus on asettanut Sofia Vikmanin vetämään.