Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi kertoo ymmärtävänsä hyvin, miksi sininen tulevaisuus teki ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamusäänestyksestä hallituskysymyksen.

”Perustuslain mukaan äänestyksessä oli kyse yhden ministerin luottamuksesta. Perustuslain mukaan ministeri eroaa, jos eduskunta hyväksyy häntä koskevan epäluottamuslauseen. Muu hallitus voi tässä tilanteessa jatkaa. Mutta siniset tekivät asiasta hallituskysymyksen. Ymmärrän senkin. Koko sininen tulevaisuus -puoluehan on perustettu, jotta Timo Soini saisi pitää hillotolppansa. Jos Soinin ministeriys kaatuisi, samalla kaatuisi koko puolueen olemassaolon motiivi”, Hassi kommentoi blogissaan.

Hänen mukaansa on niin ikään selvää, miksi keskustan ja kokoomuksen johto hyväksyi Soinin ministeriyden hallituskysymykseksi.

”Keskusta yrittää epätoivoisesti pitää kiinni näiden kahden puolueen tekemästä lehmänkaupasta: keskusta saa maakuntahallinnon, kokoomus saa terveydenhoidon yksityistämisen. Keskusta tietää hyvin epätodennäköiseksi, että ensi vaalien jälkeinen hallitus haluaisi maakuntahallinnon. Siksi se haluaa pitää nykyhallituksen pystyssä hinnalla millä hyvänsä. Vastaavasti kokoomus haluaa ajaa verovaroin kustannetun terveydenhoidon avaamista markkinoille”, Hassi analysoi.

Hän muistuttaa, että jokaisella hallituspuolueella on ”Tärkeä Asia”, joka menee kaiken muun yli.

”Sinisillä se on Soinin hillotolppa, keskustalla maakuntahallinto, kokoomuksella terveydenhoidon markkinaistaminen. Naisten oikeudet eivät Tärkeiden Asioiden kanssa kilpaile.”

Hassi arvioi, että perussuomalaiset olisivat halutessaan voineet tehdä äänestyksestä täpärän, mutta valitsivat tyhjän äänestämisen.

”Naisten oikeudet eivät ole perussuomalaisille edes toisarvoisia, ne ovat niin ö-luokan asia että edes mahdollisuus näpäyttää heidän petturiksi nimeämäänsä Soinia ei saanut heitä naisten oikeuksia puolustamaan”, Hassi kuittaa.

Soini sai perjantaina luottamuksen selvin luvuin äänestyksessä, jota sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp olivat vaatineet Soinin aborttikantojen takia. Soini on muun muassa osallistunut virkamatkalla abortinvastaiseen mielenosoitukseen.

Äänestystä on pidetty erityisen vaikeana kokoomukselle, jonka naiskansanedustajista Saara-Sofia Sirén, Jaana Pelkonen ja Lenita Toivakka protestoivat pidättäytymällä äänestämästä. Sirén ja Pelkonen ovat myös avautuneet kokeneensa painostusta ja vähättelyä hallituskumppaneiden suunnalta.

Lue tarkemmin: Kokoomuslaisilta syytös Juha Sipilälle: ”Valtavaa vähättelyä”

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ja puheenjohtaja Petteri Orpo tuomitsivat edustajiinsa kohdistuneen painostuksen. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen antoi pääministeri Juha Sipilän (kesk) kuulla kunniansa kommentista, jossa tämä Jokisen mielestä vähätteli kokoomuksen kansanedustajien kokemusta tilanteen vaikeudesta.

Lue lisää:

Kokoomus hermostui Juha Sipilälle: ”Käsittämätöntä”

Näkökulma: Pelosta tuli Sipilän hallituksen ”arvopohja”