Oppositiopuolue perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi antaa blogissaan ikävän ennusteen sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuista.

Hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksulakiesitys on eduskunnan täysistunnon käsittelyssä ensi viikon tiistaina.

”Vaikka asiakasmaksulain valmisteluun on ollut aikaa vuosia, on lopputulos laiha. Yksi suurimmista puutteista on yhtenäisen maksukaton säätämättä jättäminen. Asiakasmaksujen, matkakustannusten ja lääkkeiden erilliset maksukatot sälyttävät raskaan taakan sellaiselle sairaalle, jolla näitä kaikkia kustannuksia kertyy”, Toimi Kankaanniemi kirjoittaa.

LUE MYÖS: TE: Sote-uudistus voi kaatua, mutta 19 000 €/kk -palkka juoksee jo kehitysyhtiössä

Kankaanniemi ennustaa, että asiakasmaksuja korotetaan heti sote-uudistuksen voimaantultua, jos eduskunta uudistuksen hyväksyy. Hän perustelee ennustettaan sillä, että asiantuntijat ovat eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa kertoneet sote-uudistuksen lisäävän kokonaiskustannuksia. Lisäksi Kankaanniemi huomauttaa, että sote-palvelut tulevat maakuntien vastuulle, jotka puolestaan ovat vain valtion rahoituksen varassa ilman verotusoikeutta.

”Maakuntien päättäjät joutuvat äärimmäisen hankalaan tilanteeseen, kun rahat loppuvat lokakuussa, mutta menot jatkuvat vuoden loppuun. Pikavipeillä ei keskeisiä peruspalveluja voi pitkään rahoittaa. Asiakasmaksut nostetaan maksimiin ja maksut peritään viimeistä senttiä myöden. Lopulta palveluverkkoa aletaan tarkastella kriittisesti. Alasajo alkaa harvaan asutuimmilta alueilta. Näin ennustan tapahtuvan”, Kankaanniemi kirjoittaa.

Kankaanniemen mielestä maakunta- ja sote-uudistus olisi pitänyt rakentaa portaittain ja lisäksi asiakasmaksu-uudistus olisi pitänyt tehdä ja antaa kunnille verotusoikeus.

Kankaanniemen ennuste on linjassa hänen puolueensa perussuomalaisten sote-kannan kanssa. Perussuomalaiset lausui sote-mietinnön valmistumisen yhteydessä, että sote-uudistus ”aiheuttaisi valtavan rahoitusvajeen palveluiden tuottamiseen”, mikä puolestaan luo riskin, ”että palvelutasoa joudutaan vähintäänkin heikentämään”.

Myös muu oppositio vastustaa sote-maakuntauudistusta.

LUE MYÖS: Sote-markkinoilla käy kova rytinä – yrityskauppa joka neljäs päivä

Eduskunta käy tiistaina lähetekeskustelun kolmesta soteen liittyvästä lakiesityksestä. Asiakasmaksulain ohella eduskunta keskustelee potilassiirtoja ja ensihoitoa koskevista lakiesityksistä.

LUE MYÖS: ”Soten valinnanvapauskokeilut ovat aivan jumalaton kupla” – HUS:n Aki Lindén ehdolle eduskuntavaaleissa